10 головних правил безпеки, про які не можна забувати операторам

10 головних правил безпеки, про які не можна забувати операторам

Навіть досвідчені оператори з часом починають забувати про найважливіші правила безпеки та втрачають пильність. Як наслідок, виникають аварійні ситуації, а життя людей наражається на небезпеку.

Щоб уникнути таких випадків на власному підприємстві, необхідно переконатися, що «Інструкція з експлуатації та обслуговування» – головна настільна книга для кожного з операторів. Ті, хто читав Інструкцію, знають, що в ній описано не лише функціонал машини, але і наведено правила техніки безпеки. Додатково на кожній машині встановлено попереджувальні таблички, на яких вказані можливі небезпечні ситуації і способи запобігання подібних випадків.

Перш ніж почати експлуатацію машини, кожен оператор повинен прочитати і, що дуже важливо, зрозуміти «Інструкцію по експлуатації та обслуговуванню», та ознайомитися з усіма попереджувальними табличками, вставленими на машині. Інструкція до кожної машини має зберігатися в спеціально відведеному місці кабіни оператора, щоб новий робітник завжди мав змогу ознайомитися з нею. У разі втрати або приходу Інтструкції в непридатний стан зверніться до офіційного дилера за новою копією.

10 головних правил безпечної роботи зі спецтехнікою
  • 01

    Лише персонал, який має допуск і спеціальну освіту, може здійснювати експлуатацію та обслуговування техніки.

  • 02

    Всі роботи при експлуатації і обслуговуванні спеціальної техніки мають виконуватися в спецодязі і індивідуальних засобах захисту. Перед початком робіт завжди перевіряйте справність захисних засобів.

  • 03

    При виявленні несправності машини при її експлуатації негайно припиніть роботу. Повідомте про це відповідальних осіб. Не використовуйте машину до усунення несправності.

  • 04

    Під час роботи з іншим оператором або особою, відповідальною за рух на робочому майданчику, переконайтесь в тому, що колеги правильно розуміють сигнали, які подаються руками.

  • 05

    Виконуйте підйом на машину і спуск з неї лише за допомогою поручнів і ступенів, призначених для цих цілей. Завжди зберігайте контакт з машиною в трьох точках.

  • 06

    Ніколи не зістрибуйте з машини. Не сідайте в машину і не виходьте з неї на ходу.

  • 07

    Під час облаштування комфортних умов праці (відкривання вікон, регулювання сидіння) завжди блокуйте робоче обладнання (положення заблокувати), повністю опустивши його на грунт і заглушивши двигун. Так ви виключите можливість раптового руху машини, серйозних травм, матеріального збитку.

  • 08

    Ніколи не намагайтеся зупинити машину, встрибнувши в неї, в разі її самовільного руху без оператора в кабіні.

  • 09

    Не дозволяйте нікому знаходитися на чи під робочим обладнанням під час виконання робіт.

  • 10

    Підтримуйте чистоту в кабіні.

Ще 5 правил пожежної безпеки, про які варто пам’ятати
  • 01

    Перед заправкою завжди зупиняйте двигун. Після заправки видаляйте залишки масла або палива.

  • 02

    Замаслене ганчір’я та інші вогненебезпечні матеріали прибирайте в спеціальний контейнер.

  • 03

    Перевіряйте електропроводку машини кожен день для виявлення пошкодження або ослаблення контактів. Контакти затягуйте і ремонтуйте або замінюйте проводку.

  • 04

    Перевіряйте надійність кріплення шлангів, затисків труб, огорожі і амортизаторів. Ослаблення кріплення може привести до його пошкодження і викиду масла під високим тиском та стати причиною загоряння.

  • 05

    При перевірці палива, масла, електроліту акумуляторної батареї використовуйте вибухобезпечну освітлювальну апаратуру.

Дотримання вищеперелічених рекомендацій суттєво знизить ризик небезпечних випадків. Оператор зможе працювати безаварійно та безпечно.

до всіх статей

інші Статті

Ущільнювач ґрунту SEM 512
дізнатись більше

Гусеничний бульдозер SEM 816D LGP
дізнатись більше

ПОРАДИ З ПІДБОРУ ФРЕЗ ДЛЯ НАВАНТУЖУВАЧІВ З БОРТОВИМ ПОВОРОТОМ.
дізнатись більше

Гусеничний екскаватор Caterpillar 320 GX.
дізнатись більше
перейти до всіх статей