Про компанію

Особливості проведення ТО автогрейдера

Особливості проведення ТО автогрейдера

Технічне обслуговування – це профілактика, яка призначена для попередження поломок, зниження зношування елементів і підвищення експлуатаційного періоду техніки до ремонтування.

ТО складається з таких ключових елементів, як зовнішнє обслуговування, кріпильні маніпуляції, контроль, визначення та вирішення питання поломок, змазування елементів, заправка.

За часом і обсягом роботи ТО класифікується на такі типи, як щозмінне ТО, яке проводиться протягом робочого дня, періодичне, здійснюване через окремі періоди відпрацювання машини, сезонне ТО, яке виконується під час підготовки автогрейдера до зими чи літа. Періодичність здійснення процедур технічного обслуговування вказана в інструкціях по експлуатації техніки.

Щозмінне обслуговування виконується до початку і після робіт. У разі концентрації великого парку техніки в одному місці збирають спеціальні бригади по ТО, які відповідають за виконання щозмінного обслуговування та ТО із залученням фахівців. Ті автогрейдери, які по закінченню робочої зміни повертаються на місце і перебувають в радіусі 20 км ТО має сенс виконувати бригадами в централізованих майстернях. Для техніки, яка розташована в польових умовах, формуються пересувні групи.

Оскільки щозмінне обслуговування виконують кожну зміну, їх планування виключається. Місячні розклади формуються по періодичному ТО. У цих графіках вказується дата ТО і різновид процедури.

Понад 50% від загального обсягу робіт при виконанні ТО займає змащування вузлів і елементів автогрейдера. Великий вплив на якість мастила надає дотримання чистоти в процесі здійснення змащувальних маніпуляцій.

Перед роботами необхідно очистити від засмічення пробки заливних отворів і маслянки, в тому числі і поверхні поблизу. При заправці через прес маслянки мастило нагнітається до того моменту, поки свіже мастило не проявиться через зазори змащуваного пристрою. Необхідно скрупульозно відстежувати правильність рівня рідини, що вливається в ємності, оскільки надлишок так само шкідливий, як і нестача.

Щоб прискорити виконання змащувальних заходів широко використовується пересувна змащувальна техніка.

Особливості проведення ТО автогрейдера 1
Особливості проведення ТО автогрейдера 2

З метою підвищеного комфорту здійснення змащувальних маніпуляцій в інструкціях по експлуатації автогрейдерів наведені таблиці та карти, де вказуються точки змащування, а також найменування матеріалів і періодичність.

Особливість сезонного обслуговування визначається також порою року. З метою підготовки техніки до осінньо-зимового сезону виконується чергове ТО, робиться промивка паливних баків і картерів коробки передач, заднього моста і балансирів, здійснюється заправка маслами зимового типу. Акумуляторні батареї заряджаються за допомогою електроліту високої щільності і утеплюються повстяними і фанерно-паперовими підкладками. У охолоджуючу систему двигуна вливається низько-замерзаючий засіб, перед чим попередньо промиваються радіатори, патрубки і сорочка блоку.

В ході підготовки техніки до робіт навесні та влітку також виконується позачергове ТО, змінюється мастило і охолоджуюча рідина, заливаються електроліт в акумулятори. З урахуванням того, що в даний час двигун функціонує за умови високого ступеня запиленості, особливий акцент приділяється очиснику повітря.

У тому випадку, якщо автогрейдер протягом тривалого часу не використовується, його необхідно поставити на зберігання. У разі короткочасного зберігання в чистому і заправленому вигляді автогрейдер захищається від пилу і опадів. При тривалому зберіганні автогрейдер повинен бути законсервований і встановлений на спеціальному майданчику під навісом.

до всіх новин

інші Новини

10.01.2024

Передача авто одній з бригад ЗСУ!
дізнатись більше

13.07.2023

Екскурсія для студентів у відділ сервісу будівельної техніки
дізнатись більше

14.04.2023

Вітаємо з Великоднем!
дізнатись більше

07.04.2023

Happy Easter Holidays
дізнатись більше
перейти до всіх новин