Про компанію

Яка техніка використовується для видобутку корисних копалин відкритим методом?

Яка техніка використовується для видобутку корисних копалин відкритим методом?

Досить складно встановити той період, коли саме людство приступило до розробки самого першого в історії кар'єра. Найімовірніше, це сталося ще до того, як був виритий перший рудник: видобувати копалини, які розташовані безпосередньо під поверхнею або на ній, набагато легше. Буде правильно сказати, що людство стрімко розвивалося разом з технологіями видобутку корисних мінералів і будівельних матеріалів. При розробці кар'єру виймаються та піддаються сортуванню мільйони тонн породи, що не може не відкласти свій відбиток на стан навколишнього середовища. Однак потреба цивілізованого світу в корисних копалинах, таких, як вугілля та коштовності, підвищується з століття в століття, відповідно, підвищуються й масштаби видобутку.

Серед позитивних сторін видобутку корисних копалин відкритим способом слід віднести такі фактори, як легкість підготовчих заходів, безпеку фахівців виробничих заходів, відносно невеликі витрати на дослідницькі роботи і видобуток.

Але крім всіх плюсів у відкритої розробки існують також і свої мінуси. Серед них величезна кількість функціонуючої в кар'єрі техніки, і відповідно, великі фінансові вкладення на їх покупку та обслуговування. Спільно з поглибленням котловану збільшуються й витрати на розробку покладів: доставка породи на збагачувальний комбінат або пункт попереднього сортування вимагає серйозних зусиль і більш ґрунтовних маршрутів для обладнання, відповідно, збільшуються і витрати компанії-розробника.

Яка техніка використовується для видобутку корисних копалин відкритим методом? 1
Яка техніка використовується для видобутку корисних копалин відкритим методом? 2
Технологічний цикл видобутку корисних копалин відкритим способом бере свій початок з геологорозвідки

Поставлена ціль не просто відшукати поклади, але також і оцінити їх обсяг, породу і глибину залягання на предмет доцільності видобутку. У місцях подальших розробок проводяться маніпуляції, які включають в себе такі заходи, як осушення території, прокладку комунікацій, викорчовування лісу, а також спорудження адміністративних і додаткових об'єктів. Скільки потрібно часу з моменту закінчення геологорозвідки до завершення попередніх маніпуляцій, точно відповісти не можна. Все залежить від фінансових вкладень, особливостей місцевості, умов навколишнього середовища і погоди.

У разі видобутку корисних копалин відкритим способом повсюдно використовують кар'єрні екскаватори, які послідовно переміщують уражені породи, роблячи перерви на час переміщення.

Розтин родовищ, виїмка мінералів і їх подальша навантаження - головні завдання техніки. Спільно з габаритними багатоковшевими екскаваторами, роторними і канатними електричними машинами найбільшу популярність при розробці відкритим методом знайшли гідравлічні кар'єрні екскаватори, що функціонують на гусеничному ходу.

Розкривні роботи - те, з чого починається розробка кар'єру

Має сенс позбутися від поверхневого порожнього шару породи, під яким розташовані поклади корисних копалин. Для цієї мети пошарово видаляється ґрунт, внаслідок чого по периметру майбутнього кар'єра формується каскад уступів. Якщо в минулому для цього були широко використані буропідривні маніпуляції, то сьогодні для цього все частіше застосовується спеціальне обладнання: екскаватори, навантажувачі та кар'єрні самоскиди. Результативність проведення гірничих робіт безпосередньо залежить від тонкості поверхневого шару. Ефективність розробки відкритим типом визначається співвідношенням переміщеної порожньої породи до результату видобутку.

до всіх новин

інші Новини

12.02.2024

“Цеппелін Україна” взяла участь у найбільшій конференції для спеціалістів в агро – Refarm у м. Львів.
дізнатись більше

10.01.2024

Передача авто одній з бригад ЗСУ!
дізнатись більше

13.07.2023

Екскурсія для студентів у відділ сервісу будівельної техніки
дізнатись більше

14.04.2023

Вітаємо з Великоднем!
дізнатись більше
перейти до всіх новин