10 головних правил безпеки, про які не можна забувати операторам

10 головних правил безпеки, про які не можна забувати операторам

Навіть досвідчені оператори з часом починають забувати про найважливіші правила безпеки та втрачають пильність. Як наслідок, виникають аварійні ситуації, а життя людей наражається на небезпеку.

Щоб уникнути таких випадків на власному підприємстві, необхідно переконатися, що «Інструкція з експлуатації та обслуговування» – головна настільна книга для кожного з операторів. Ті, хто читав Інструкцію, знають, що в ній описано не лише функціонал машини, але і наведено правила техніки безпеки. Додатково на кожній машині встановлено попереджувальні таблички, на яких вказані можливі небезпечні ситуації і способи запобігання подібних випадків.

Перш ніж почати експлуатацію машини, кожен оператор повинен прочитати і, що дуже важливо, зрозуміти «Інструкцію по експлуатації та обслуговуванню», та ознайомитися з усіма попереджувальними табличками, вставленими на машині. Інструкція до кожної машини має зберігатися в спеціально відведеному місці кабіни оператора, щоб новий робітник завжди мав змогу ознайомитися з нею. У разі втрати або приходу Інтструкції в непридатний стан зверніться до офіційного дилера за новою копією.

10 головних правил безпечної роботи зі спецтехнікою
  • 01

    Лише персонал, який має допуск і спеціальну освіту, може здійснювати експлуатацію та обслуговування техніки.

  • 02

    Всі роботи при експлуатації і обслуговуванні спеціальної техніки мають виконуватися в спецодязі і індивідуальних засобах захисту. Перед початком робіт завжди перевіряйте справність захисних засобів.

  • 03

    При виявленні несправності машини при її експлуатації негайно припиніть роботу. Повідомте про це відповідальних осіб. Не використовуйте машину до усунення несправності.

  • 04

    Під час роботи з іншим оператором або особою, відповідальною за рух на робочому майданчику, переконайтесь в тому, що колеги правильно розуміють сигнали, які подаються руками.

  • 05

    Виконуйте підйом на машину і спуск з неї лише за допомогою поручнів і ступенів, призначених для цих цілей. Завжди зберігайте контакт з машиною в трьох точках.

  • 06

    Ніколи не зістрибуйте з машини. Не сідайте в машину і не виходьте з неї на ходу.

  • 07

    Під час облаштування комфортних умов праці (відкривання вікон, регулювання сидіння) завжди блокуйте робоче обладнання (положення заблокувати), повністю опустивши його на грунт і заглушивши двигун. Так ви виключите можливість раптового руху машини, серйозних травм, матеріального збитку.

  • 08

    Ніколи не намагайтеся зупинити машину, встрибнувши в неї, в разі її самовільного руху без оператора в кабіні.

  • 09

    Не дозволяйте нікому знаходитися на чи під робочим обладнанням під час виконання робіт.

  • 10

    Підтримуйте чистоту в кабіні.

Ще 5 правил пожежної безпеки, про які варто пам’ятати
  • 01

    Перед заправкою завжди зупиняйте двигун. Після заправки видаляйте залишки масла або палива.

  • 02

    Замаслене ганчір’я та інші вогненебезпечні матеріали прибирайте в спеціальний контейнер.

  • 03

    Перевіряйте електропроводку машини кожен день для виявлення пошкодження або ослаблення контактів. Контакти затягуйте і ремонтуйте або замінюйте проводку.

  • 04

    Перевіряйте надійність кріплення шлангів, затисків труб, огорожі і амортизаторів. Ослаблення кріплення може привести до його пошкодження і викиду масла під високим тиском та стати причиною загоряння.

  • 05

    При перевірці палива, масла, електроліту акумуляторної батареї використовуйте вибухобезпечну освітлювальну апаратуру.

Дотримання вищеперелічених рекомендацій суттєво знизить ризик небезпечних випадків. Оператор зможе працювати безаварійно та безпечно.

до всіх статей