Ефективне використання автоматичних систем контролю укладання асфальту

Ефективне використання автоматичних систем контролю укладання асфальту

Сучасні асфальтоукладачі обладнані електронними системами, які допомагають оператору. На сьогодні такі системи вже стали необхідністю, адже підвищена інтенсивність транспортного потоку підвищує вимоги до якості дорожнього покриття.

Де компанії втрачають дохід?

Використовуючи автоматизацію вирівнювання нахилу та контролю товщини покриття на асфальтобетонному укладачі, можна покращити точність, продуктивність, контролювати товщину покриття та споживання матеріалу. Ця технологія зменшує втому оператора, збільшує швидкість укладання дорожнього покриття.

Але згідно з проведеними дослідженнями, багато представників дорожньо-будівельних компаній не користуються її перевагами. Викликано це технофобією деяких фахівців – острахом складних пристроїв, цифрових технологій. Часто це викликано незнанням, нерозумінням з чого почати, як правильно їх використовувати.

Це стосується не лише нашої країни. Наприклад, західні дорожні компанії витрачають $30 000, $40 000 і більше на системи контролю рівня та нахилу для асфальтоукладачів, які потім не використовуються зовсім. А в кращому випадку, задіяні на 30-50% можливостей. Проте застосування інноваційних технологій дозволяє знизити витрати та збільшити дохід підприємства.

«Деякі компанії встановлюють ці системи просто тому, що їхній менеджер сказав так зробити. Передбачається, що все має працювати автоматично після натискання кнопки “Пуск”. Це, звичайно, правда, але тільки для тих випадків, коли система правильно налаштована», - зазначає Тодда Манселла, фахівець по продуктам Caterpillar Paving Products.

Важливість ефективного навчання

Рішення полягає у підвищенні кваліфікації працівників, які працюють із сучасним обладнанням. Адже щоб отримати максимум від системи автоматичного контролю укладання асфальту, необхідний грамотний підхід до роботи з нею.

Прості візуальні дисплеї та сенсорні елементи керування дозволяють оператору легко налаштовувати систему та вносити необхідні коригування параметрів укладання. Це запобігає використанню занадто малої або надто великої кількості асфальтобетонної суміші. Що значно покращує гладкість, якість покриття, запобігає утворенню стиків, дозволяє здійснювати врізання в існуючі дорожні покриття.

Одна з найважливіших речей у роботі автоматичних систем укладання асфальтобетонного покриття - це правильне позиціонування датчиків і напрямних. Їхнє положення дуже важливе для отримання кінцевого результату.

Неякісно виконане укладання асфальтного покриття часто призводить до того, що автоматична система контролю вимикається. Оператор вважає її “винною” у неналежній якості, що породжує ще більшу недовіру до нових технологій. А фактично – це просто відсутність підготовки, некоректне налаштування.

«Якщо датчики встановлені неправильно, то укладання буде швидше нерівним, ніж гладким. При стикуванні смуг руху єдиний спосіб отримати ідеальний збіг – встановити датчики в потрібному місці, інакше він буде неточним, а лінія нерівною», - зазначає Тодда Манселла, який працює у галузі укладання асфальту протягом 30 років.

Правильно налаштовані автоматичні системи збільшать продуктивність робіт до 10 разів!

Ефективність вкладених коштів

Єдиний спосіб досягти максимальної віддачі від інвестицій у систему автоматизації контролю укладання покриття – це повністю зрозуміти, як вона працює. Оператор повинен вміти налаштувати її під поточні завдання, виставити вихідні параметри. Тільки тоді вкладення грошей у технологію буде ефективним!

до всіх статей

інші Статті

Ущільнювач ґрунту SEM 512
дізнатись більше

Гусеничний бульдозер SEM 816D LGP
дізнатись більше

ПОРАДИ З ПІДБОРУ ФРЕЗ ДЛЯ НАВАНТУЖУВАЧІВ З БОРТОВИМ ПОВОРОТОМ.
дізнатись більше

Гусеничний екскаватор Caterpillar 320 GX.
дізнатись більше
перейти до всіх статей