Навіщо потрібен екскаватор-навантажувач?

Навіщо потрібен екскаватор-навантажувач?

Екскаватор-навантажувач поєднує в собі функціональність бульдозера, фронтального навантажувача, екскаватора. Універсальність таких машин дозволяє успішно справлятися з широким колом робочих завдань. Головним критерієм вибору того чи іншого виду спецтехніки є характер і обсяг робіт, що будуть проводитися.

Конструкційні та функціональні особливості екскаваторів-навантажувачів

Щоб зрозуміти, на що здатний екскаватор-навантажувач, необхідно мати загальні уявлення про особливості його конструкції. Ці самохідні машини мають пневмоколісне шасі, що забезпечує хорошу маневреність і прохідність. Вони можуть з досить високою швидкістю самостійно прибувати до місця проведення робіт, вільно пересуватися по робочому майданчику, переміщатися і працювати в умовах дефіциту простору.

Часто робочі органи екскаваторів-навантажувачів встановлюються на шасі тракторів тягового класу 1:4. Але можливі й інші варіанти ходової частини, наприклад, повнопривідні середні вантажівки, фронтальна і задня частини яких оснащені відповідними функціональними вузлами.

Конструкція екскаватора-навантажувача

Екскаватор-навантажувач має дві робочі стріли. На передній стрілі встановлюється навантажувальний ківш, призначений для навантаження сипучих і розпушених матеріалів. Замість ковша може бути встановлений бульдозерний відвал, що дозволяє робити планування земельної ділянки або прибирати сніг з дорожнього полотна. Крім цього екскаватор-навантажувач може працювати з колосниковим ковшем, скирдоукладачем, грейферним захватом, піддоними вилами.

На задню стрілу встановлюється екскаваторний ківш, призначений для копання ґрунту і подальшого його завантаження. Екскаваторний ківш при необхідності може бути замінений на гідромолот, гідробур, грейфер, гак. Екскаваторне обладнання, крім прямого призначення, здійснює противагу переднього ковша. Така компоновка надає машині додаткову стійкість і дозволяє виконувати робочі маніпуляції передньою стрілою під час руху без необхідності використання виносних опор.

Бульдозер і екскаватор-навантажувач

Бульдозер відноситься до категорії важкої спецтехніки, призначеної для об'ємних земляних робіт. Застосовують бульдозерну техніку для копання, переміщення і планування великої кількості ґрунту. Одним з головних критеріїв, що визначають робочі можливості цих машин, є їх потужність. Відповідно, чим потужніший бульдозер, тим більше ґрунту він може перемістити. Робочим органом бульдозера є штовхаюча рама з відвалом.

Бульдозер - приклад вузькоспеціалізованої спецтехніки, її функціональність може бути до певної міри розширена за рахунок використання різних типів відвалів. На відміну від бульдозера на передній робочий модуль екскаватора-навантажувача можуть бути встановлені різні варіанти навісного обладнання, в тому числі і бульдозерний відвал. Але показники потужності екскаваторів-навантажувачів значно поступаються потужності бульдозерів, тому вони не можуть бути використані для проведення об'ємних земляних робіт.

Екскаватор і екскаватор-навантажувач

Головною функціональною відмінністю екскаватора-навантажувача від екскаватора є те, що землерийний модуль першого відноситься до категорії неповноповоротного екскаваторного обладнання. За іншими ознаками це повноцінний екскаватор, здатний виконувати виїмку ґрунту нижче опорної лінії машини, при цьому глибина копання може перевищувати 5 м. Змінні ковші дозволяють рити траншеї різної ширини.

Пневмоколісні екскаватори найчастіше бувають повноповоротними. Можуть оснащуватися бульдозерним відвалом для планування ділянки або бути без нього. У той же час на передню стрілу екскаватора-навантажувача може бути встановлено найрізноманітніше навісне обладнання, що суттєво розширює його функціональність.

Навантажувач і екскаватор-навантажувач

Екскаватор-навантажувач може самостійно прибути на робочий майданчик, зробити виїмку ґрунту, завантажити його в причіп, після чого транспортувати причіп до місця розвантаження. Конструкційні особливості передньої стріли навантажувача не дозволяють йому проводити виїмку ґрунту нижче опорної лінії машини. Він здатний тільки вантажити і переміщати сипучі матеріали, розпушений ґрунт, будівельне сміття. На відміну від екскаватора-навантажувача навантажувач має більш високу вантажопідйомність та маневреність.

Що ж вибрати?
  • Екскаватор-навантажувач, перш за все, призначений для виконання невеликих землерийних і вантажно-розвантажувальних робіт. Його функціональність може бути розширена за рахунок використання різного навісного устаткування. При необхідності такі машини можуть використовуватися для проведення бульдозерних, транспортних робіт.
  • Ця категорія універсальної спецтехніки - відмінне рішення для комунальних служб, які працюють в міських умовах. Для транспортування такої спецтехніки немає необхідності у використанні тягачів і низькорамних тралів. Завдяки високій швидкості ходу вони можуть самостійно долати чималі відстані.
  • Екскаватори-навантажувачі використовують для прокладки і ремонту інженерних комунікацій, прибирання сміття та снігу. Також буде затребувана подібна спецтехніка компаніями малого та середнього бізнесу, для яких універсальність і мобільність машин має принципове значення.
  • Для виконання об'ємних земляних робіт буде необхідний повноцінний автопарк спеціалізованої техніки. Важкі бульдозери, екскаватори, навантажувачі знадобляться при будівництві доріг, дамб, гребель, плануванні великих за площею земельних ділянок, ритті котлованів, каналів.
 
до всіх статей

інші Статті

Гусеничний бульдозер SEM 816D LGP
дізнатись більше

ПОРАДИ З ПІДБОРУ ФРЕЗ ДЛЯ НАВАНТУЖУВАЧІВ З БОРТОВИМ ПОВОРОТОМ.
дізнатись більше

Гусеничний екскаватор Caterpillar 320 GX.
дізнатись більше

НОВІ МОДЕЛІ ГУСЕНИЧНИХ НАВАНТАЖУВАЧІВ CATERPILLAR
дізнатись більше
перейти до всіх статей