Особливості щоденного огляду спецтехніки

Особливості щоденного огляду спецтехніки

Вплив сонця, вологи, пилу, перепади температури, перенавантаження, вібрація, низька якість палива та недостатня кваліфікація операторів – спецтехніка піддається постійному впливу негативних факторів, через які знижується її ефективність, виникають поломки та простої. Щоб вчасно виявити проблему і запобігти поломкам, які можуть спричинити небезпечні випадки та порушення плану робіт, необхідно проводити щоденний технічний огляд спецтехніки та слідувати рекомендаціям виробника, які вказані у керівництві з експлуатації.

На жаль, для більшості вітчизняних підприємств керівництво з експлуатації – скоріше збірник порад аніж правил. А деякі оператори жодного разу так і не потримали його в руках.

Наведемо ще декілька аргументів на користь щоденного огляду спецтехніки:
01
Доглянуті машини більше коштують

Якщо ви вирішите продати техніку, то зможете отримати більше, оскільки саме від того як вона виглядає, звучить і працює залежить її вартість.

02
Своєчасна діагностика стану компонентів

Задокументовані у бортовому журналі результати технічного огляду допоможуть проаналізувати динаміку стану компонентів машини. Незначне відхилення від норми буде помітно.

03
Відповідальність оператора

Відчуваючи відповідальність за стан машини, оператор буде більш дбайливо ставитися до неї.

Крім цього регулярний технічний огляд допомагає зменшити кількість капітальних ремонтів, мінімізувати витрати палива, забезпечує дотримання всіх вимог безпеки та не вимагає багато часу.

Щоденний контроль стану компонентів включає перевірку справності освітлювальних приладів, показників, датчиків гальмівної системи і рульового управління, перевірку тиску в шинах та рівень рідин.

Що необхідно перевіряти?

У таблиці наведено 10 основних пунктів, які оператору необхідно виконувати кожні 10 мотогодин або щодня:

Перевірка рівня охолоджуючої рідини

Перевірка рівня моторного масла

Очищення вологовідділювача паливної системи

Злив води і осаду в паливному баку

Перевірка рівня масла в гідросистемі

Перевірка працездатності індикаторів

Огляд реміня безпеки

Переірка звукового сигналу ходу

Перевірка натягу гусениці або тиску в шинах

Перевірка ходової частини

Інструкція для операторів
  • Перед початком роботи ретельно перевірте, чи немає витоків. Виявивши витік, знайдіть джерело витоку і усуньте його. Пам’ятайте, що скупчення мастила на машині пожежо-небезпечні. За наявності витоку перевірте рівень рідин.
  • Огляньте гідроциліндри робочого обладнання, важільний механізм та навісне обладнання на предмет надмірного зносу або пошкоджень. За потреби виконайте необхідній ремонт.
  • Перевірте, чи немає розбитих ламп або стекол в освітлювальних приладах. Замініть пошкоджені.
  • Переконайтеся, що в руховому відсіку немає скупчення сміття і сторонніх матеріалів.
  • Огляньте систему охолодження. За наявності течі, пошкоджених шлангів і скупчення сторонніх матеріалів, усуньте їх.
  • Очистіть радіатор від скупчення сторонніх матеріалів. Огляньте всі ремені приводу агрегатів двигуна. Замініть зношені, розшаровані або порвані ремені.
  • Перевірте, чи немає витоків в гідравлічній системі. Огляньте бак, ущільнення штоків гідроциліндрів, шланги, трубки, пробки і з’єднання. Усуньте виявлені течі в гідравлічній системі.
  • Огляньте бортові передачі на наявність течі. Якщо витоки помічені, перевірте рівень рідини. Після цього огляньте привід механізму повороту. Виконаєте необхідний ремонт, якщо знайдете витік. Переконайтеся в тому, що всі кришки і захисні огорожі надійно закріплені. Огляньте їх на наявність пошкоджень.
  • Огляньте ступені, містки та поручні. За потреби, проведіть очищення та виконайте необхідний ремонт.
  • Огляньте конструкцію для захисту від падаючих предметів на наявність пошкоджень. якщо необхідно провести ремонт, зверніться до дилера компанії Caterpillar.
  • Огляньте кабіну оператора на предмет скупчення сторонніх матеріалів, перевірте зону під плитою підлоги. Підтримуйте зазначені місця в чистоті.
  • Налаштуйте належним чином дзеркала заднього огляду.
  • Пам’ятайте, будь-які видимі дефекти можуть стати серйозною перешкодою для роботи і причиною виробничих травм, тому підлягають обов’язковому усуненню.
до всіх статей

інші Статті

Гусеничний бульдозер SEM 816D LGP
дізнатись більше

ПОРАДИ З ПІДБОРУ ФРЕЗ ДЛЯ НАВАНТУЖУВАЧІВ З БОРТОВИМ ПОВОРОТОМ.
дізнатись більше

Гусеничний екскаватор Caterpillar 320 GX.
дізнатись більше

НОВІ МОДЕЛІ ГУСЕНИЧНИХ НАВАНТАЖУВАЧІВ CATERPILLAR
дізнатись більше
перейти до всіх статей