Поради власникам бульдозерів, що допоможуть скоротити витрати на утримання та експлуатацію

Поради власникам бульдозерів, що допоможуть скоротити витрати на утримання та експлуатацію

У порівнянні з іншими землерийними машинами бульдозери є особливо габаритною і дорогою спецтехнікою. Витрати на володіння бульдозера та експлуатаційні витрати можуть суттєво різнитися в залежності від того, як його експлуатують.

У той час як початкова вартість на великі бульдозери є плюс-мінус однаковою у різних виробників, витрати на утримання залежать від багатьох факторів. І якщо дані витрати почнуть перевищувати прибуток, який приносить бульдозер, гостро стане питання: чи рентабельна така техніка і чи потрібна вона взагалі?

Ми зібрали у цій статті відповіді на кілька наболілих питань, що стосуються експлуатаційних витрат на володіння великим бульдозером: як їх зменшити, зробити бульдозер рентабельним і отримувати максимальний прибуток.

По-перше, треба проаналізувати, як розраховується вартість послуг бульдозера. Розрахувати, наприклад, певну ставку за годину роботи спосіб не зовсім правильний, бо в роботі конкретно бульдозера важливий не час його роботи, а кількість перетянутого матеріалу за зміну, адже саме для цих цілей бульдозер і потрібен. Тому фінансово правильним буде розрахувати ставку за кубометр перетянутого матеріалу, а не за годину роботи.

Бульдозер D6GC в лісі

Чому правильно застосовувати саме такий розрахунок? Як і в будь-якому бізнесі, у роботі спецтехніки є дві зацікавлені сторони: власник техніки і замовник її послуг. Замовнику потрібно, щоб техніка за меншу кількість годин виконувала більшу кількість роботи, а робота в даному випадку - це пересування бульдозером матеріалу. Тобто замовник буде ставити перед оператором бульдозера завдання працювати продуктивніше, тобто переміщувати більшу кількість матеріалу якомога швидше.

Тут і виникає основна проблема, з якою дуже часто стикаються власники бульдозерів.

Далеко не всі замовники подібних послуг знають, що навіть у заводських технічних характеристиках бульдозера є такий критерій як ефективність роботи. У будь-якого, навіть дуже великого бульдозера відстань ефективності не перевищує 40-ка метрів. Тобто даною спецтехнікою ефективно переміщувати матеріал на невелику відстань. В іншому випадку бульдозер «розмаже» матеріал по майданчику, не досягнувши кінцевої мети переміщення.

Якщо Вашим завданням є переміщення 50 кубометрів ґрунту на відстань 200 метрів, то бульдозер “розкатає” ґрунт по майданчику, так і не перемістивши його в кінцеву точку. Подібну роботу краще виконає екскаватор або навантажувач і самоскид. У даному випадку застосування іншої техніки буде доцільним, ефективним і менш затратним.

Бульдозер D6GC

Ще однією важливою проблемою, з якою стикаються власники бульдозера є дорожнє покриття, на якому спецтехніка змушена працювати. Найбільш травмуючими покриттями для ходової частини цієї машини є пісок, бетон і асфальт. Ці тверді, абразивні матеріали вкрай згубні для найдорожчої частини бульдозера. Вони розбивають ходову частину, швидко зношують і стирають її, на кшталт наждака. А будь-який власник бульдозера знає, що саме ремонт і відновлення ходової частини - це величезні матеріальні витрати, які не можна порівняти навіть з ремонтом гідравлічної системи чи двигуна. Отже, для робіт на піску, бетоні або асфальті краще використовувати колісну техніку. В іншому випадку, Ваш бульдозер швидко може опинитися на ремонтному майданчику.

Основною метою власника бульдозера є зменшення експлуатаційних витрат на його володіння, що підвищує прибутковість цієї машини. Поломки великих бульдозерів - це не тільки великі матеріальні витрати, а ще й тривалі простої. Тобто, головним завданням власника є максимальне збільшення часу безвідмовної роботи і скорочення витрат на обслуговування та ремонт.

до всіх статей