Поради з ущільнення грунту

Поради з ущільнення грунту

Ущільнення грунту може бути одним із найскладніших процесів будь-якого будівельного проекту. Сучасні виробники пропонують різні варіанти техніки, яка дозволяє оператору регулювати частоту та амплітуду вібрації, щоб зробити процес ущільнення більш простим. Але, на жаль, не існує простого способу визначення оптимальних параметрів, оскільки все залежить від матеріалу, з яким доведеться працювати.

Більш досвідчені оператори задають параметри вібрації методом проб і помилок. Але для досягнення максимального ефекту ущільнення працівник повинен постійно контролювати частоту, амплітуду і швидкості прокатів, аналізувати ці показники та корегувати їх.

Фахівці компанії Цеппелін Україна підготували декілька порад, які допоможуть зробити процес ущільнення ефективнішим:

Тип грунту

Однорідність насипу, швидкість і схема прокатки – будівництво залежить від грунтової основи. Відмінності в щільності основи можуть призвести до вибоїн або колісних колій на дорозі чи тріщин фундаменту під будівлями. Одна з найбільших причин неоднорідності ущільнення – використання різних типів грунту.

Оскільки при застосуванні однакових технологій різні типи грунтів будуть ущільнюватися по-різному, використовуйте один і той же, або схожий за щільністю матеріал для основи. Якщо необхідно застосувати різні типи матеріалу, спробуйте використовувати один і той же тип для кожного горизонтального шару. Не використовуйте різні матеріали в горизонтальному поширенні. Це може мати вирішальне значення для досягнення однакових результатів ущільнення.

Вологість грунту

Іншою причиною неоднорідності ущільнення може бути різниця вологи грунтів. Тому до того, як почати роботу, проведіть тест на вологість і переконайтеся, що основа має однакові показники на всій поверхні робочої зони.

Товщина шару, якщо тип грунту і вологість однорідні, як правило, не контролюється. Але ігнорування цього показника також може призвести до нерівномірної щільності і невідповідності встановленим вимогам.

Параметри ущільнювача

Є ще декілька факторів, якими майже завжди нехтують. Це площа охоплення, швидкість і кількість проходів ущільнювачем. Хоча виробники спецтехніки постійно пропонують більші можливості і різноманітні комплектації, після того, як однакове зусилля застосовується різну кількість разів, основа не буде ущільнена рівномірно. З цього правила є вийнятки, але у більшості випадків товщина шару буде однорідною лише за однакової кількості проходів на всій площі поверхні.

Ці параметри легко контролювати за допомогою технології Cat Control. Програма здатна візуалізувати робочу поверхню та відображати онлайн-мапу проходів. Це дозволить забезпечити рівномірне ущільнення з мінімальною кількістю проходів, витрат часу та пального.

Стан основи також має вплив на ущільнення наступного шару. Якщо вона ущільнена не рівномірно, то кожен наступний шар буде мати все більш неоднорідні показники.

Швидкість також має значення. Але це не той випадок, коли чим швидше машина, тим швидше завершиться робота. Ефективність вібраційного катку буде збільшуватися за рахунок зменшення швидкості руху.

до всіх статей

інші Статті

Гусеничний бульдозер SEM 816D LGP
дізнатись більше

ПОРАДИ З ПІДБОРУ ФРЕЗ ДЛЯ НАВАНТУЖУВАЧІВ З БОРТОВИМ ПОВОРОТОМ.
дізнатись більше

Гусеничний екскаватор Caterpillar 320 GX.
дізнатись більше

НОВІ МОДЕЛІ ГУСЕНИЧНИХ НАВАНТАЖУВАЧІВ CATERPILLAR
дізнатись більше
перейти до всіх статей