Як обрати міні-навантажувач? Прості, але важливі поради

Як обрати міні-навантажувач? Прості, але важливі поради
Як обрати тип міні-навантажувача?

Насамперед визначте "фронт робіт", який буде виконувати машина. Так, для багатофункціональної експлуатації знадобиться техніка, яка має великий вибір змінного навісного обладнання, і, отже, потужну гідросистему. Як правило, більш продуктивна гідравліка у міні-навантажувачів з бортовим поворотом. Якщо ж техніці доведеться виконувати виключно підйомно-транспортні операції, то в такому випадку слід зупинити вибір на фронтальному навантажувачі. Однією з головних "фішок" фронтального міні-навантажувача вважається висока транспортна швидкість. Використовувати міні-навантажувач даного типу буде вигідно, коли потрібно переміщати вантажі на далекі відстані. У той час як машини з бортовим поворотом доцільно вибирати при транспортуванні вантажів не більше ніж на 25 - 30 м.

Вітчизняні покупці найчастіше віддають перевагу саме машинам з бортовим поворотом, які були створені для порівняно невеликих робіт в умовах обмеженого простору. Завдання, які стоять перед даним типом техніки, позначилися на їх конструктивних особливостях: конструкції ходової частини, способі розвороту і кріплення стріли (знаходиться у задній частині машини), невеликих габаритах. Завдяки розташованій ззаду стрілі оператор міні-навантажувача при завантаженні може наблизитися до самоскида на мінімальну відстань. Однак, якщо порівнювати навантажувачі з бортовим поворотом і зразки з фронтальною конструкцією, то у перших є ряд "недосконалостей":

  • велика витрата пального;
  • через бортовий поворот колеса навантажувача швидко зношуються;
  • мала прохідність через невеликий дорожній просвіт;
  • слабка стійкість на ухилах внаслідок короткої бази коліс;
  • складна гідравлічна система (є мінусом, якщо змінне робоче обладнання не доводиться міняти часто).

Доповнює цей список і вже згадана вище характеристика: швидкість навантажувачів з бортовим поворотом нижче, ніж у фронтальних моделей.

Найчастіше на фронтальні міні-навантажувачі встановлюється звичайна механічна трансмісія. І на відміну від машин з бортовим поворотом, які долають ухил до 25%, фронтальні міні-навантажувачі з жорсткою рамою здатні подолати 40-відсотковий.

Обираємо міні-навантажувач за вантажопідйомністю

Наступне, на що варто звернути увагу при купівлі міні-навантажувача, - вантажопідйомність. Купуйте міні-навантажувач з вантажопідйомністю "про запас". Це виручить не тільки, якщо раптом доведеться переміщати вантаж важче, ніж при стандартних операціях, а й дозволить уникнути роботи техніки на межі можливостей. Варто відразу зазначити, що й інші характеристики міні-навантажувача також варто вибирати "з запасом".

Номінальна вантажопідйомність, яку вказують у техпаспорті міні-навантажувача, визначає безпечну межу вантажопідйомності машини. Номінальна вантажопідйомність колісного міні-навантажувача становить 50% від перекидаючого навантаження, гусеничного міні-навантажувача - 35%.

Як вибрати навісне обладнання для міні-навантажувача

Великий вибір змінних робочих органів дозволяє міні-навантажувачу трансформуватися в багатофункціональну машину. Без сумніву, купувати таку техніку вигідно. Відзначимо, що для машин з бортовим поворотом доступний значно більший вибір навісного обладнання. І якщо робоче обладнання доводиться часто міняти, то на машині повинен бути встановлений швидкодіючий адаптер. Чим вище маса міні-навантажувача, тим частіше зустрічаються пристрої типу "засувка-палець", які допомагають при роботі з ковшами та вилами.

Стандартна комплектація міні-навантажувача включає ківш. Відзначимо, що гарною підмогою при виконанні робіт різної складності може стати система автовирівнювання ковша, якою комплектують свою техніку ряд виробників. Найчастіше в набір додаткового змінного устаткування крім ковша входять: роторний снігоочисник, щітка для підмітання території, вила для транспортування палет, двощелепний ківш із зубцями. Варто враховувати, що кожне змінне обладнання в певній мірі навантажує основну гідросистему. Якщо гідронасос слабкий, то потужне змінне обладнання не буде працювати в свою повну силу.

Габарити, опорна поверхня і дорожній просвіт

Залежно від місця, де буде працювати міні-навантажувач (в обмеженому просторі чи ні), висуваються вимоги до його габаритів і маневреності. Кращою маневреністю може похвалитися міні-навантажувач з бортовим поворотом, який легко виконує навіть розворот на місці. Хоча не сильно поступаються і сучасні компактні фронтальні навантажувачі з повним приводом або з віссю копання що зміщується.

Наступний крок - визначити тип поверхні, на якій буде працювати техніка. Моделі з бортовим поворотом, наприклад, можуть розвертатися в радіусі власних габаритів, але в цьому випадку при роботі на ґрунті машина сильно “розіб'є” поверхню, техніка почне буксувати і застрявати. Щоб збільшити прохідність, встановлюють колеса з великим діаметром. На слабонесучих ґрунтах експлуатують міні-навантажувачі на гусеничному ходу, які не сильно розбивають землю і мають більшу прохідність, ніж колісні. Головний мінус компактного гусеничного навантажувача - невелика швидкість пересування.

Відзначимо, що для роботи на слабких ґрунтах допомагає така характеристика міні-навантажувача, як великий дорожній просвіт. Даною властивістю володіють фронтальні навантажувачі, а техніка з бортовим поворотом її, на жаль, позбавлена. Різниця між ними по величині дорожнього просвіту може становити 50%!

Важливим критерієм є стійкість техніки, тому на те, де розташований центр ваги, також варто звернути увагу.

до всіх статей