Про компанію

10 років успішної роботи стругового комплексу GH800/S на шахті «Степова» ДТЕК Павлоградвугілля

10 років успішної роботи стругового комплексу GH800/S на шахті «Степова» ДТЕК Павлоградвугілля

У 2006 році компанія ДТЕК прийняла рішення про впровадження стругової виїмки на шахті «Степова» ДТЕК Павлоградвугілля. Після ретельного вивчення умов експлуатації було виготовлено комплекс з урахуванням геологічних особливостей шахти: дуже міцне вугілля та дуже слабкі вміщуючи породи, потужність пласта складає менше 1 метру та великі виділення супутнього газу метану. Ці умови потребували індивідуального підходу від конструкторів Bucyrus DBT (пізніше, Caterpillar), і тому вони розробили спеціальну конструкція самого стругу, щоб мінімізувати відстань від перекриття секції до вугільного забою, тим самим зменшити поверхню оголення покрівлі.

Таким чином, струговий комплекс GH800/S був виготовлений на замовлення компанії ДТЕК з урахуванням усіх необхідних вимог і на при кінці 2009 року був запущений в експлуатацію. Сервісне обслуговування з самого початку роботи проводилося компанією «Бьюсайрус Україна», яка згодом ввійшла до складу «Цеппелін Україна ТОВ», та продовжила роботу з шахтою у цьому напрямку.

Струговий комплекс складається з секцій механізованого кріплення, забійного скребкового конвеєра, допоміжного обладнання, такого як емульсійні та водяні насосні станції, пускової апаратури та безпосередньо стругу, який видобуває вугілля.

До того комплекс оснащений автоматичною системою керування, яка мінімізує кількість людей в лаві під час видобутку, запобігаючи та виключаючи їх травмування. Майже кожний елемент системи містить або сенсор, або датчик, які передають вимірювальний сигнал у кабіну оператора стругової установки, яка розташована на гірничій виробці. Там інформація обробляється головним комп’ютером і відображається на моніторі. Оператор аналізує сигнали, які надсилаються системою, реагує на них та безпосередньо управляє видобутком вугілля із кабіни. Система керування має багато різних параметрів, які дозволяють налаштувати безпечну роботу обладнання у будь-яких горно-геологічних умовах.

10 років успішної роботи стругового комплексу GH800/S на шахті «Степова» ДТЕК Павлоградвугілля 1
10 років успішної роботи стругового комплексу GH800/S на шахті «Степова» ДТЕК Павлоградвугілля 2

Оператор у автоматичному режимі почергово вмикає насосні станції, дробарку, транспортні механізми і на завершення струг, перед тим увімкнувши необхідні для виїмки параметри: напрямок та швидкість пересування стругу та глибину виймання вугілля. Уся інформація за допомогою оптично-волоконного кабелю передається на поверхню до гірничого диспетчера, а щоранку показники роботи комплексу за минулу добу: видобуток, просування комплексу, аварійні простої тощо - відправляються профільним керівникам.

Тривалий час показники роботи стругового комплексу очолювали внутрішній рейтинг компанії поміж усіх видобувних вибоїв, а колективом, який експлуатував струговий комплекс, були поставлені кілька рекордів (більше 100 тис. тон вугілля на місяць при потужності пласту близько одного метру).

В грудні поточного року струговий комплекс закінчив видобуток у своїй останній лаві на шахті «Степова», дійшовши до кордону шахтного поля. Надалі умови шахти не дозволять використовувати струговий комплекс у повній своїй потужності.

За весь цей час комплексом було видобуто майже 10 млн. тон вугілля, пройдено майже 25 км вугільних стовпів, відпрацьовано 10 очисних забоїв. Комплекс жодного разу не видавався на поверхню для капітального ремонту, а всі поточні ремонти та сервісні догляди відбувалися в умовах підземних гірничих цехів.

Згідно оцінкам спеціалістів ресурс комплексу відпрацьований лише на половину, але потребує певного відновлення та ремонту. На разі подальша доля комплексу ще не вирішена, але Цеппелін має всі можливості для того, щоб комплекс був відновлений та працював надалі в такому самому режимі та з такими же результатами.

до всіх новин

інші Новини

12.02.2024

“Цеппелін Україна” взяла участь у найбільшій конференції для спеціалістів в агро – Refarm у м. Львів.
дізнатись більше

10.01.2024

Передача авто одній з бригад ЗСУ!
дізнатись більше

13.07.2023

Екскурсія для студентів у відділ сервісу будівельної техніки
дізнатись більше

14.04.2023

Вітаємо з Великоднем!
дізнатись більше
перейти до всіх новин