Про компанію

Під точним контролем

Під точним контролем

При цьому істотну допомогу у виконанні робіт на всіх етапах будівництва швидше і точніше, ніж це було можливо раніше, можуть надати революційні Системи автоматичного управління (САУ), одним з лідерів у виробництві яких є компанія Caterpillar.

Незважаючи на те, що подібні системи досить давно успішно експлуатуються за кордоном, в Україні до теперішнього часу вони практично не використовувалися. Перш за все, через нестачу інформації у їхніх потенційних споживачів. А тому в переважній більшості випадків будується дорогу зазвичай «по старинці» розбивають на пікети, встановлюють кілки, і після кожного проходу машини геодезисти заміряють, скільки ще грунту необхідно зрізати. Зрозуміло, що такий підхід веде до підвищених трудозатратам, збільшення витрати палива і невиправданого використання моторесурсу техніки.

Для представлення можливостей сучасних САУ, 18 травня на базі Лубенського дорожньо-будівельного управління № 9 відбулася демонстрація 3D системи нівелювання на базі САУ з роботизованим тахеометром Caterpillar AccuGrade.

Браку не буде

Більшість учасників даного заходу, до числа яких входили представники відомих українських Компаній, що працюють в галузі дорожнього будівництва, були досить добре знайомі з грейдером CAT 140K, що використовувалися для демонстрації САУ, тоді як про подібних системах багато хто тільки чули, але не бачили їх у роботі.

Присутнім було продемонстровано Система Автоматичного Управління Caterpillar AccuGrade UTS, яка використовується для управління робочим органом машини. При цьому універсальний роботизований тахеометр відстежує положення активного відбивача, встановленого на щоглі, і визначає його координати в просторі.

Активний відбивач дозволяє тахеометру впевнено утримувати захоплення цілі за рахунок інфрачервоного ідентифікатора, який дозволяє тахеометру не збивав на інші відображають поверхні в зоні його видимості (близько 700 м). Вбудована інтелектуальна система пошуку місця розташування відбивача, дозволяє системі швидко робити захоплення цілі, якщо трапилася тимчасова втрата візуального контакту (наприклад, проїхав вантажівка).

Роботизований тахеометр постійно вимірює місце розташування активного відбивача і передає дані в блок управління машини, який показує оператору місце розташування відвалу в реальному режимі часу. Знаючи координати точки установки тахеометра і враховуючи показники датчиків на корпусі, машина може обчислити координати відвалу і, порівнювання їх з тривимірною моделлю, видає гідравліки команди для виставлення відвалу в потрібну позицію для формування проектної поверхні.

Таким чином, система Caterpillar AccuGrade UTS дозволяє повністю автоматизувати управління відвалом бульдозера або автогрейдера, барабаном фрези або плитою укладальника, залишаючи оператору лише управління рухом машини.

3D замість 2D

Демонстрація роботи роботизованого тахеометра проходила в реальних умовах профілювання дороги по заданих координатах за допомогою систем автоматики. Для цього використовувалася тривимірна система, якою був дообладнуваний грейдер одного з клієнтів, вже оснащений раніше ультразвукової системою. (Більш проста система 2D дозволяє автоматично витримувати положення відвалу по нахилу і висоті, і включає два ультразвукових датчика, які кріпляться по краях відвалу. При цьому дана система веде прив'язку або до вже наявної поверхні, або до струни.)

Важливим достоїнством системи з роботизованим тахеометром є швидкість її запуску в роботу. Будь-який об'єкт виконується по точках з висотними відмітками і плановими координатами. Ці точки записуються на флеш-карту, яку досить вставити в блок управління, після чого він зчитує необхідну інформацію і готовий приступати до роботи за проектом.

При цьому подібні системи дозволяють виконувати досить складні роботи навіть оператору невисокої кваліфікації, оскільки в його завдання входить тільки утримання грейдера на потрібній траєкторії, а заввишки і нахилом відвалу повністю управляє автоматика, що найчастіше дозволяє з одного проходу вийти на задані відмітки по висоті і ухилу дороги .

Хороша електроніка - на надійну машину!

Компанія «Цеппелін Україна» пропонує дуже широку гаму не просто дорожньо-будівельної техніки та систем автоматики, а комплексні рішення, що дозволяють підвищувати якість робіт поряд із зменшенням їх трудомісткості і супутніх витрат.

Наявні системи автоматики можуть встановлюватися на техніку будь-яких виробників, але їх ефективність буде тим вище, чим вище рівень виконання самої техніки. Установка даної системи має на увазі досить серйозне втручання в гідравлічну та електричну системи машин, що, в принципі, можна провести на будь-якій техніці. Але тут важливо інше. Сама автоматика дуже точна. Так, у роботизованого тахеометра, керуючого машиною, точність у вертикальній і горизонтальній площині становить одну кутову секунду, при цьому необхідне положення робочого органу машини може бути забезпечено з точністю до 4 мм.

Тому на машині з недосконалими виконавчими механізмами САУ просто не зможе реалізувати свій потенціал, адже необхідно, щоб такі механізми не тільки могли працювати з високою точністю, а й зберігали впродовж досить тривалого часу стабільність у своїй роботі. І тільки в цьому випадку можна розраховувати на позитивний результат.

Таким чином, при установці САУ необхідна відповідна техніка, що дозволяє забезпечити комплексне рішення, яке представляє собою високоточну і надійну машину, оснащену системою автоматики.

При цьому техніка САТ повністю відповідає даним вимогам, так як має стабільні показники в роботі протягом досить тривалого часу, а необхідність регулювання може виникнути через кілька тисяч мотогодин, тоді як на техніці низької цінової категорії подібна регулювання може вимагатися практично постійно.

Обладнання завтрашнього дня вже сьогодні

Не можна не відзначити, що роботизовані тахеометри Caterpillar AccuGrade серії SPS - це обладнання завтрашнього дня, яке дозволяє істотно автоматизувати процес дорожнього будівництва, виробляти нівелювання в найкоротші терміни і з високою точністю, а також укладати і розподіляти матеріал без його перевитрати.

І хоча дана система вимагає початкових вкладень, окупається вона в межах одного проекту, оскільки істотно зменшує потребу в послугах геодезистів, дозволяє заощадити до 15-20% використовуваного матеріалу при одночасному приблизно 30-відсоткове збільшення продуктивності. Зменшення ж кількості проходів дозволяє, крім того, економити паливо, моторесурс техніки, а також в рази скорочувати терміни будівництва при одночасному підвищенні якості робіт.

Відповідні висновки зробили і ті, хто був присутній на даному заході, тому, обладнавши свою техніку системами Caterpillar AccuGrade, вони зможуть легше конкурувати з іншими компаніями, які не використовують у дорожньому будівництві сучасні рішення.


Більш детальна інформація про лінійку продукції представлена в розділі Дорожньо-будівельна техніка
до всіх новин

інші Новини

12.02.2024

“Цеппелін Україна” взяла участь у найбільшій конференції для спеціалістів в агро – Refarm у м. Львів.
дізнатись більше

10.01.2024

Передача авто одній з бригад ЗСУ!
дізнатись більше

13.07.2023

Екскурсія для студентів у відділ сервісу будівельної техніки
дізнатись більше

14.04.2023

Вітаємо з Великоднем!
дізнатись більше
перейти до всіх новин