Дієвий спосіб знизити витрати та час простоїв на 20%

Дієвий спосіб знизити витрати та час простоїв на 20%

В процесі експлуатації будь-якої техніки відбувається поступове зношення вузлів і агрегатів машини. Дуже важливо передбачити цю проблему заздалегідь і за допомогою превентивних дій не допустити катастрофічної поломки, пов’язаних з нею простоїв і витрат.

З цією метою компанія Caterpillar розробила і запровадила програму планового відбору проб відпрацьованих мастил і технічних рідин – Scheduled Oil Sampling (S•O•S℠).

Що ж таке S•O•S℠?

Це плановий відбір проб через рівні інтервали часу, який дозволяє заздалегідь виявити потенційні проблеми, тим самим знижуючи витрати замовника пов’язані з ремонтом і простоєм техніки.

Значення аналізу рідин

Нижче вказані три основні причини довіритися фахівцям і дізнатися, які небезпеки можуть на Вас чекати:

Запобігання відмов роботи

Відмова техніки може збільшити вартість ремонту в два або три рази і навіть більше. Рекомендації фахівців, засновані на результатах аналізу, допоможуть вам відрегулювати систему або замінити одну деталь, попередити невелику поломку і не допустити її переростання у серйозну проблему.

Підвищення продуктивності і прибутковості

Якісний аналіз рідин допомагає керувати станом обладнання і знижує витрати на володіння та експлуатацію. Ви зможете отримати максимум користі від деталей, що підлягають заміні, якщо будете знати, коли саме потрібна заміна; ця інформація також допоможе вам створити історію обслуговування, яка підвищить продажну вартість обладнання при проведенні модернізації.

Скорочення часу ремонту

Відстеження неявних процесів, що протікають в обладнанні (наприклад, знос компонентів і робочі характеристики мастила), дозволяє вчасно передбачити можливі несправності та скласти відповідний графік.

Можливості S•O•S℠ аналізу:
  • Виявити підвищений знос агрегату / вузлів;
  • Визначити витік охолоджуючої рідини;
  • Визначити присутність води в мастилі;
  • Визначити джерело забруднення;
  • Виявити потрапляння пального в мастило;
  • Визначити стан мастила (порівняння робочих характеристик відпрацьованого мастила і нового мастила (інфрачервоний аналіз));
  • Виявити змішування робочих рідин з різних відсіків.

З цією метою спеціалісти компанії Цеппелін Україна, офіційного дилера Caterpillar, проводять наступний спектр аналізів:

I. Стандартний аналіз мастила:

  • 14 елементів зносу металів: Cu, Fe, Cr, Pb, Al, Si, Mo, Mg, Zn, Sn, Na, Ca, P і K ;
  • Аналіз стану мастила (FTIR);
  • В’язкість;
  • PQ-ІНДЕКС (розміри частинок)
  • Фізичні тести на наявність води, пального і гліколю.
  • Виконується на всіх мастильних зразках, крім моторних мастил (високий вміст сажі в моторних мастилах може спотворювати результати аналізу).

II. Додатковий аналіз мастила: Тест на Загальне Лужне Число.

III. Аналіз охолоджуючої рідини.

Аналіз рівня зносу

Аналіз рівня зносу дозволяє підтримувати працездатність обладнання і підвищувати коефіцієнт використання машини. Проведений аналіз зносу металів дозволяє визначити кількість металевих частинок в мастилі, розмір яких не перевищує 10 мікронів. Концентрація елементів зносу вимірюється в ppm (parts-per-million).

Всі ці метали свідчать про знос машин і двигунів Caterpillar (крім кремнію, який служить індикатором забруднення, і натрію, який служить індикатором потрапляння в мастило води або охолоджуючої рідини). Окремі елементи, знайдені в пробі, можуть свідчити про осад в мастилі, ніж про елементи.

Експрес-аналіз мастил FluidScan

Послуга експрес-аналізу мастил дозволяє контролювати і збільшувати допустимі інтервали заміни мастила на Вашому обладнанні. Строк здійснення аналізу з моменту надходження в лабораторію – 1-2 робочих дні. Аналіз стану мастила схожий на аналіз рівня зносу, але має дуже важливу відмінність: аналіз стану мастила проводить оцінку хімічних компонентів в мастилі, а не часток, що утворилися в процесі зносу.

FluidScan – це пристрій, який контролює стан змащувального матеріалу та дозволяє захистити машину, визначивши час заміни мастила через недопустимий рівень забруднення або деградацію.

Аналіз стану мастила визначає зольність, оксиди, сполуки азоту, а так само сполуки сірки (кислоти). Цей тест визначає також потрапляння в мастило води, пального і гліколю з системи охолодження. Така перевірка допомагає запобігти поломкам вузлів, а також підвищити експлуатаційні якості мастила, виявити оптимальні інтервали його заміни та знизити витрати на ремонт.

Проведення аналізу стану мастила важливо для мастил, відібраних з усіх систем: трансмісії, гідравліки, двигуна.

Аналіз охолоджуючої рідини

Не варто нехтувати станом охолоджуючої рідини – перегрів може завдати величезної шкоди. В ході випробувань перевіряється хімічний склад охолоджувальної рідини та вирішується, чи може вона забезпечити максимальний захист й ефективне охолодження. Оцінка проводиться за такими параметрами: правильність використання, стан, захист від замерзання і закипання, а також кількість і склад домішок.

Аналіз дизельного пального

Низькоякісне пальне погано впливає на продуктивність обладнання. Воно може викликати підвищений знос компонентів, клапанів, напрямних клапанів, поршневих кілець тощо, а також призвести до збільшення витрат на обслуговування та експлуатацію. Програма перевірки пального включає аналіз на прийнятний рівень якості, зростання мікроорганізмів, наявність домішок і правильність використання.

Ознайомтеся з правильною методикою планового відбору проб мастила S•O•S℠ для його аналізу в лабораторії та переконайтеся, що це простий, швидкий та дієвий спосіб контролю стану Вашої техніки.

до всіх статей

інші Статті

Гусеничний бульдозер SEM 816D LGP
дізнатись більше

ПОРАДИ З ПІДБОРУ ФРЕЗ ДЛЯ НАВАНТУЖУВАЧІВ З БОРТОВИМ ПОВОРОТОМ.
дізнатись більше

Гусеничний екскаватор Caterpillar 320 GX.
дізнатись більше

НОВІ МОДЕЛІ ГУСЕНИЧНИХ НАВАНТАЖУВАЧІВ CATERPILLAR
дізнатись більше
перейти до всіх статей