Критерії вибору гідромолота

Критерії вибору гідромолота

Гідромолот - багатофункціональний змінний пристрій, яким оснащуються екскаватори, екскаватори-навантажувачі та інша спецтехніка. У порівнянні з іншим змінними приладами, гідравлічні молоти вважаються активним обладнанням, яке динамічно впливає на спецтехніку.

Особливості конструкції й роботи гідромолотів

При тривалій експлуатації та високих навантаженнях робочі елементи і вузли схильні до прискореного зносу. У конструкцію гідромолота входять наступні компоненти:

  • Піка. Цей інструмент є універсальним, виконаний у вигляді металевого стрижня, обладнаного пазами для фіксації. Нижня частина взаємодіє з поверхнею, що руйнується (її форма може змінюватися - округлий конус, плоский торець, піраміда з гранями).
  • Клин. Цей агрегат рекомендується використовувати, якщо потрібно, щоб на оброблюваній поверхні тріщини проходили в сторони від його лез. Останні можуть розміщуватися вздовж або поперек.
  • Зубило. Цей інструмент належить до категорії клинових і оснащується кутом загострення понад 30 градусів. Використання зубила і клина актуально для руйнування дорожнього покриття або розпушування ґрунтів.
  • Трамбувальна частина. Призначена для ущільнення ґрунту.
  • Патрубки, шпунти й наголовник під палі.

Деякі виробники намагаються знизити рівень динамічного зусилля на робочий агрегат. Щоб домогтися цього, відбійна частина гідравлічного молота встановлюється в спеціальному захисному кожусі з можливістю невеликого пересування при спрацьовуванні амортизаторів. Останні виконуються у вигляді пружин, пластикових або гумових модулів. Використання подібних пристроїв дозволяє знизити силу впливу на спецтехніку.

Особливості підбору гідромолота

При підборі гідромолота потрібно враховувати наступні параметри:

1
Вага спецтехніки

Маса гідромолота повинна складати близько 10% від ваги всієї машини, але бути не більшою за масу повністю наповненого ковша. Полегшені молоти зручні для транспортування і пересування техніки, це забезпечує менш серйозні навантаження на машину при наведенні на поверхню для дроблення. Однак при великій масі гідромолота ударна енергія та продуктивність будуть вищими, а зусилля притиснення - нижче.

2
Витрата мастила

Це значення має відповідати потужності гідравлічного насоса техніки, яка живить напірну складову молота. Якщо помпа потужна, при функціонуванні машини можуть з'являтися скачки тиску, що негативно відіб'ється на терміні служби не тільки молота, а й робочих вузлів екскаватора. Якщо продуктивність низька, то агрегат буде функціонувати нестабільно.

3
Робочий тиск пристрою

Цей параметр повинен відповідати компресії помпи. Якщо дана величина у насосного пристрою вище на 10-15%, то в гідравлічному молоті передбачається спеціальний клапан, що дозволяє обмежити цей параметр. Якщо їм не користуватися, можливі поломки шпильок, які стягують корпус, або гвинтів, які фіксують гідравлічний розподільний вузол.

4
Технічна продуктивність агрегату, яка визначається його потужністю

Цей параметр розраховується з урахуванням енергії і частоти ударів об робочу поверхню. При високій міцності площини, що руйнується, сила впливу відбивається на продуктивності.

5
Простота техобслуговування

Чим простіше отримати доступ до місць змащення і з'єднань, тим простішим буде процес заміни агрегатів та вузлів. Окремі моделі молотів оснащуються системами автоматичної обробки хвостової частини, що значно спрощує процедуру обслуговування.

Також при купівлі рекомендується звернути увагу на показники вібрації та зовнішнього шуму, які впливають на техніку.

до всіх статей

інші Статті

Гусеничний бульдозер SEM 816D LGP
дізнатись більше

ПОРАДИ З ПІДБОРУ ФРЕЗ ДЛЯ НАВАНТУЖУВАЧІВ З БОРТОВИМ ПОВОРОТОМ.
дізнатись більше

Гусеничний екскаватор Caterpillar 320 GX.
дізнатись більше

НОВІ МОДЕЛІ ГУСЕНИЧНИХ НАВАНТАЖУВАЧІВ CATERPILLAR
дізнатись більше
перейти до всіх статей