Налипання асфальту: причини та методи запобігання

Налипання асфальту: причини та методи запобігання

Налипання асфальту – одна з найбільш частих причин простою катків. Якщо будь-яка частина вальця не має водяної плівки на поверхні, на це місце налипатиме гарячий асфальт. А навіть невелика його кількість швидко перетворюється в серйозну проблему, яка з кожним обертом вальця лише збільшується. Відповідно, на ущільнюваному шарі асфальту з’являться вибоїни.

Коли асфальт починає налипати на поверхню вальця, роботу катка слід призупинити до повного його очищення і усунення порушень в роботі системи зрошення вальців. Продовження роботи катка призведе до серйозного пошкодження шару, а заповнення і вирівнювання вибоїн вимагатиме додаткових затрат часу та ресурсів. Дізнайтеся, як ліквідувати цю проблему за допомогою вчасного втручання та регулярного технічного обслуговування!

Головною причиною утворення сухих ділянок на поверхні вальця є засмічення розбризкуючих насадок. Основні способи запобігання засміченню: дотримання регламенту технічного обслуговування і використання чистої води.

  • 01
    Використовуйте чисту воду

За можливості слід заповнювати ємності водою з перевірених джерел. Якщо доводиться використовувати, наприклад, воду зі ставка, слід підвищити періодичність технічного обслуговування.

  • 02
    Дотримуйтесь інтервалів заміни фільтрів основної системи зрошення

Дотримуйтесь термінів, які вказані в керівництві з експлуатації та технічного обслуговування машини. Зверніть увагу, що при їх засміченні вода надходить в розподільні труби в обхід фільтра, тобто не фільтрується.

Нефільтрована вода з великою часткою ймовірності може призвести до засмічення розбризкуючих насадок. Слід завжди мати запасний фільтр на катку або в автомобілі технічного обслуговування.

Зазвичай, водяні насадки працюють нормально при дотриманні регламенту технічного обслуговування і використанні чистої води. Але для ефективної експлуатації обладнання ви маєте звести до мінімуму й інші ризики засмічення:

  • 03
    Використовуйте впускні фільтри

Більшість водяних баків мають впускний фільтр всередині наливної горловини бака. Впускний фільтр забезпечує перший ступінь фільтрації води. Не викидайте впускний фільтр. Вводьте шланг для подачі води всередину впускного фільтра.

  • 04
    Очищуйте розбризкуючі насадки

У розбризкуючих насадках є внутрішні латунні або пластмасові сітчасті фільтри. Ці фільтри слід оглядати щодня для перевірки засмічення. При необхідності їх слід очищати. В разі використання забрудненої води частоту технічного обслуговування насадок слід підвищити.

При засміченні насадки лише з одного боку водяний струмінь звужується, що може викликати появу сухих смуги на вальці і налипання на неї асфальту.

  • 05
    Виконуйте технічне обслуговування водорозподільних матів

Валець катка має водорозподільний мат того чи іншого типу, який слугує для рівномірного розподілу водяної плівки по поверхні вальця. По мірі зносу розподільних матів слід виконувати їх регулювання для збереження контакту з вальцями. Заміну розподільних матів слід здійснювати, керуючись показаннями індикаторів зносу.

  • 06
    Вчасно дозаправляйте каток водою

Більшість систем зрошення забезпечують розбризкування води в постійному або переривчастому режимі. Утім, не можна намагатися заощадити воду ціною зменшення площі поверхні, що зволожується. Краще частіше зупинятися для дозаправки води, ніж для очищення вальців.

  • 07
    Захищайте систему водяного зрошення від дії низьких температур

В системі водяного зрошення наявний опціонний комплект обладнання для використання антифризу. Він включає окремий бак, через який в кінці зміни оператор може забезпечити циркуляцію антифризу для запобігання її замерзання в нічний час.

Практична порада

З’ясуйте, чи може працювати система водяного зрошення в разі виходу з ладу водяного насоса. Більшість систем водяного зрошення має два водяних насоса і допускає подачу води в обидві розподільні труби від усього лише одного насоса. Використовуйте цю можливість, поки не буде замінено несправний насос.

Використовуйте всі можливості, які надає компанія Цеппелін Україна, для розвитку вашого бізнесу. Дізнайтеся більше про Технології, які підвищать ефективність будівництва на 30% та читайте про те, Як уникнути налипання асфальту до гумових шин.

до всіх статей

інші Статті

Гусеничний бульдозер SEM 816D LGP
дізнатись більше

ПОРАДИ З ПІДБОРУ ФРЕЗ ДЛЯ НАВАНТУЖУВАЧІВ З БОРТОВИМ ПОВОРОТОМ.
дізнатись більше

Гусеничний екскаватор Caterpillar 320 GX.
дізнатись більше

НОВІ МОДЕЛІ ГУСЕНИЧНИХ НАВАНТАЖУВАЧІВ CATERPILLAR
дізнатись більше
перейти до всіх статей