Неоригінальні запчастини: чи варто їх використовувати?

Неоригінальні запчастини: чи варто їх використовувати?

Вигода використання неоригінальних запчастин на перший погляд очевидна: компанія може заощадити при купівлі таких комплектуючих від 10 до 50 %. Однак реальний досвід експлуатації спецтехніки свідчить, що вибір неоригінальних запчастин призводить надалі до підвищення суми експлуатаційних витрат. В результаті компанія не просто не заощаджує, а може ще й отримати збитки.

Втрата потужності техніки і грошей

Розглянемо наступний приклад. Компанія експлуатувала великий гусеничний екскаватор на вугільному кар'єрі протягом десяти місяців. Машина відпрацювала без перебоїв 5549 мотогодин, після чого оператор став фіксувати втрату потужності. Через короткий проміжок часу екскаватор «став» - двигун неможливо було завести. Як з'ясувалося, причиною поломки став неоригінальний повітряний фільтр, через який пил і бруд потрапляли в камеру згоряння паливної суміші.

В результаті постраждали всі циліндри двигуна, на поршнях утворився нагар. Це призвело до необхідності проведення позапланового ремонту. У таких випадках ремонт на умовах заводської гарантії виробника вже не можливий. Ціна оригінального фільтра становить всього лише 0,15% від вартості нового двигуна. І навіть порівняння з ціною ремонту агрегату, який з часом доводиться проводити після використання «неоригіналу», доводить, що така економія не виправдана.

Запчастини Reman та Yellowmark

Слід, однак, розрізняти неоригінал-підробку і «бюджетні запчастини», які компанії-виробники допускають до використання у своїй техніці. Наприклад, у компанії Caterpillar в асортименті є оригінальні запасні частини Сat і дешевші, відновлені на підприємствах компанії, деталі Сat Reman. На ці компоненти надається повна гарантія Caterpillar терміном 12 місяців.

Крім того, існують ситуації, коли власникам техніки потрібні запчастини з менш тривалим терміном служби за доступною ціною. Наприклад, якщо термін служби самої машини добігає кінця і немає сенсу встановлювати на неї деталь з максимальним ресурсом, яка гарантовано прослужить довше, ніж сама спецтехніка. Саме для таких випадків за запитом клієнтів інженери Caterpillar розробили лінійку бюджетних запчастин Yellowmark, яка в даний час включає понад 6000 деталей (мастильні й водяні насоси, трансмісійні диски і підшипники, глушники, компоненти радіаторів, шестерні бортових редукторів, комплекти прокладок для гідронасосів і двигунів, колектори, клапани та багато іншого) для екскаваторів, грейдерів, навантажувачів, бульдозерів та іншого будівельного обладнання Cat, яке експлуатується в легких і середніх умовах роботи.

У лінійку Yellowmark входять лише ті деталі, які визнані фахівцями Caterpillar придатними для здешевлення технології виробництва і використання в техніці Сat з такою ж якістю, як і у оригінальній новій деталі. Ця номенклатура постійно розширюється. Ціна запчастин Yellowmark може бути до 50% нижчою, ніж у оригінальних запчастин Cat. Виробництво запчастин Yellowmark ведеться під найсуворішим контролем інженерів Caterpillar!

Неоригінальні запчастини: чи варто їх використовувати? 1
Неоригінальні запчастини: чи варто їх використовувати? 2

Дорогий ремонт і тривалий простій техніки не єдині наслідки використання неоригінальних запчастин. Часто застосування таких комплектуючих призводить до монтажних п роблем і тягне за собою поломки інших, набагато більш дорогих, вузлів і агрегатів.

Така ситуація сталася з асфальтоукладачем, на який було встановлено неоригінальний елемент електричного нагріву плити (ТЕН). При заміні оригінальних деталей монтаж ТЕНа здійснюється через спеціальний технологічний отвір. Через те, що неоригінальна запчастина мала більш жорсткий кабель з високим підведенням, установка через штатний отвір виявилася неможливою. А більший, ніж штатний, діаметр кабелю ускладнив його введення через канал в монтажну коробку, тому довелося зняти вигладжувальну плиту. В результаті вартість процесу та тривалість заміни значно збільшилися. Слід враховувати, що при таких діях можно пошкодити плиту.

Хто у виграші?

Практика показує, що придбання оригінальних запчастин у дилера – це більш вигідний з точки зору витрат варіант, навіть беручи до уваги більш високу ціну. І ось чому: по-перше, клієнт отримує товар, вироблений під суворим контролем якості і стандартів виробника, по-друге, запчастина встановлюється в сертифікованому сервісі висококваліфікованими фахівцями, які пройшли спеціальне навчання по ремонту саме цієї дорожньо-будівельної техніки. Такий підхід нівелює ризик виникнення несправностей, а також скорочує час простою техніки на обслуговування і ремонт.

Ще одна перевага використання оригінальних запчастин - наявність гарантії від виробника або офіційного дилера, а також можливість онлайн-замовлення і покупки потрібних деталей та вузлів.

до всіх статей

інші Статті

Гусеничний бульдозер SEM 816D LGP
дізнатись більше

ПОРАДИ З ПІДБОРУ ФРЕЗ ДЛЯ НАВАНТУЖУВАЧІВ З БОРТОВИМ ПОВОРОТОМ.
дізнатись більше

Гусеничний екскаватор Caterpillar 320 GX.
дізнатись більше

НОВІ МОДЕЛІ ГУСЕНИЧНИХ НАВАНТАЖУВАЧІВ CATERPILLAR
дізнатись більше
перейти до всіх статей