Обираємо автогрейдер. На що звернути увагу?

Обираємо автогрейдер. На що звернути увагу?

Галузі застосування автогрейдерів:

  • роботи по переміщенню і розрівнюванню ґрунту;
  • створення з ґрунту основи для майбутньої дороги;
  • формування в ґрунті поглиблення для піску або щебеню;
  • очищення території від осіннього листя, криги і снігу;
  • очищення кюветів і зрошувальних мереж;
  • профілювання і планування укосів і майданчиків;
  • прибирання будівельного сміття.
За якими критеріями обирають автогрейдер?

Якщо вашому підприємству потрібна така техніка, то розглядати її треба комплексно. Важливо оцінити не тільки вартість оренди або купівлі. Потрібно вивчити комплектацію і технічні параметри обраної моделі, а також ознайомитися з відгуками і дізнатися, чи можна оснастити автогрейдер додатковими пристроями.

Не шукайте автогрейдер дешевше. Краще чітко визначте, які функції машини для вас будуть пріоритетними, і в якому режимі ви плануєте використовувати техніку. Ось кілька кроків на шляху до вибору надійного і потужного грейдера для цілого комплексу робіт на дорогах:

Крок 1
Підбираємо потужність

Потужність приводу - ключовий технічний параметр будь-якого автогрейдера. За цією ознакою машини ділять на 4 категорії - легкі (до 75 к.с.), середньої тяжкості (100 к.с.), важкі (160-180 л.с.) і надважкі (400 к.с.). Грейдери з малою вагою підходять для робіт з насипним пухким ґрунтом і для прибирання снігу. А «важчі» грейдери - техніка для спецробіт.

Крок 2
Визначаємося з ґрунтом

Властивості ґрунтів, з якими працює грейдер, принципово важливі. Якщо ви плануєте виконувати земляні роботи з важкими глинистими ґрунтами, то і машина повинна бути потужною. Якщо ж доведеться працювати з піщаними ґрунтами, суглинками або вологою глиною - підійде більш «легка» техніка.

Крок 3
Визначаємося з переліком робіт

Як буде працювати автогрейдер? Він буде виконувати «основні» роботи, наприклад, профілювання шарів ґрунту? Або він буде затребуваний при зведенні греблі чи прокладанні дренажних каналів уздовж доріг? Різні завдання передбачають використання абсолютно різного додаткового устаткування.

Щоб робота, яку повинен виконувати автогрейдер, здійснювалася якісно і в строк, машина повинна бути технічно справною. Для цього перед покупкою техніки потрібно дізнатися про рівень сервісного обслуговування. Чи зможе компанія-продавець забезпечити якісний поточний або капітальний ремонт, або замінити машину? Які запчастини використовуються при ремонті? Чи має компанія власний склад запчастин, щоб при необхідності швидко провести ремонтні роботи?

Що потрібно знати про відвал?

Це головний робочий орган будь-якого автогрейдера. Що він собою являє? Якщо простими словами - сталевий лист, зігнутий по криволінійному профілю. Конструкція відвалу - це ніж на болтах для різання ґрунту в нижній частині та бічні ріжучі ножі. Монтують цей робочий орган на поворотному колі під рамою грейдера.

Як працює відвал?

Оператор керує відвалом, орієнтуючи його положення під певним кутом. Важливо або витримувати необхідний нахил максимально точно, або піднімати робочий орган на певну висоту по відношенню до ґрунту, що зрізається. Це дозволить:

  • якісно обробити поверхню ґрунту;
  • зробити мінімальну кількість проходів;
  • виконати всі роботи швидко й ефективно.

Оскільки в ручному режимі виконувати такі маніпуляції складно і неефективно, то в останні роки налагоджено виробництво автогрейдерів з автоматичною системою регулювання положення відвала - системою нівелювання.

Можливості автогрейдера

Якщо мова йде про будівництво та ремонт доріг - то це незамінна техніка. Варто встановити в задній або передній частині відвалу кирковщик або розпушувач з зубами і оператор зможе:

  • швидко ліквідувати старе дорожнє полотно;
  • ретельно розпушувати тверді або мерзлі ґрунти.

Аналогічним чином на передньому кронштейні основної рами грейдера можна встановити робоче обладнання бульдозера або обладнання для очищення снігу.

Про що потрібно пам'ятати при роботі на автогрейдері?

Перш за все, важливо дотримуватися техніки безпеки - будь-яка несправність по необережності може спричинити складний і дорогий ремонт. Кілька простих рекомендацій:

  • для очищення території від снігу потрібен «легкий» грейдер, який не пошкодить дорожнє полотно. Вага машини не повинна перевищувати 9 тонн;
  • для ремонтних і дорожніх робіт, а також для будівництва ґрунтових доріг оптимальні «середні» грейдери вагою від 9 до 12 тонн;
  • для розрівнювання ґрунтів з високою щільністю краще використовувати «важкі» грейдери вагою від 12 тонн і більше - їм під силу будь-які спецроботи.

Визначившись з технічними параметрами і пріоритетними видами робіт на автогрейдері, ви швидко підберете машину з оптимальними параметрами і додатковим обладнанням, щоб ефективно вирішувати різні завдання!

 
до всіх статей

інші Статті

Гусеничний бульдозер SEM 816D LGP
дізнатись більше

ПОРАДИ З ПІДБОРУ ФРЕЗ ДЛЯ НАВАНТУЖУВАЧІВ З БОРТОВИМ ПОВОРОТОМ.
дізнатись більше

Гусеничний екскаватор Caterpillar 320 GX.
дізнатись більше

НОВІ МОДЕЛІ ГУСЕНИЧНИХ НАВАНТАЖУВАЧІВ CATERPILLAR
дізнатись більше
перейти до всіх статей