Оренда спецтехніки: корисні поради та рекомендації

Оренда спецтехніки: корисні поради та рекомендації

Коли придбання спецтехніки не має економічної вигоди для підприємства або власної техніки недостатньо для виконання певного типу робіт, найпростішим варіантом стає оренда спецтехніки. Хоча обирати машину Ви будете для тимчасового використання, необхідно врахувати ряд критеріїв, які дозволять уникнути проблем, не запланованих простоїв та неприємного досвіду роботи зі старою або неякісною технікою.

Вибір компанії-орендодавця

Найкращий варіант орендодавця - велика компанія з великим досвідом роботи та парком сучасної техніки. Такі організації уважно стежать за технічною справністю своїх машин і своєчасно виконують ремонтні та профілактичні роботи. Винаймання техніки у невеликої фірми може мати неприємні наслідки - машина може зламатися в процесі експлуатації, внаслідок чого буде порушений графік виконання роботи.

Велике значення при виборі орендодавця спецтехніки мають відгуки його колишніх клієнтів. Якщо необхідно орендувати кілька видів машин, краще обирати ту компанію, яка запропонує всю необхідну спецтехніку. Оренда техніки у кількох різних фірм може викликати плутанину в документації.

Для виконання всіх видів виконуваних спецтехнікою робіт потрібна наявність спеціальної ліцензії. При укладанні договору оренди необхідно переконатися, що компанія-орендодавець має всі необхідні ліцензії та іншу дозвільну документацію. Необхідно перевірити документацію з інформацією про технічну справність та регулярність ТО. Також радимо перед експлуатацією ознайомитися з прейскурантом на запчастини та ремонт, адже усунення поломок, що виникли під час експлуатації, здійснюється за рахунок орендаря.

При складанні договору найму рекомендується обговорити умови компенсації в разі поломки і вимушеного простою, тому що в цьому випадку найманим робітникам доведеться оплачувати час очікування, незважаючи на паузу в роботі. Надійні компанії-орендодавці не просто гарантують ремонт обладнання в разі поломки, вони забезпечують максимально швидку заміну спецтехніки, що вийшла з ладу.

Правила складання договору при оренді

Стандартний договір з компанією-орендодавцем включає такі пункти:

  • предмет договору (експлуатація будівельних і транспортних механізмів для виконання земляних, будівельно-монтажних та інших робіт);
  • порядок надання послуг;
  • ціна послуги і правила розрахунку (наявність і розмір передоплати, вартість години роботи або зміни);
  • права і обов'язки виконавця;
  • права і обов'язки замовника;
  • відповідальність сторін;
  • форс-мажорні обставини;
  • правила вирішення спірних питань;
  • термін дії договору;
  • юридичні адреси та реквізити сторін.
Вибір техніки
  • Вибирати спеціалізовану техніку необхідно виходячи з її технічних і експлуатаційних параметрів, а також з урахуванням того, які завдання вона повинна виконувати. Тому потрібно сформувати чіткий список вимог, які повинна задовольняти орендована спецтехніка.

Наприклад, при виборі навантажувача, повинна бути визначена необхідна довжина стріли та функції, які навантажувач повинен буде виконувати. Неправильно підібрана техніка може викликати труднощі при виконанні робіт або не впоратися із завданням.

Для самоскида головними показниками є потужність двигуна і місткість кузова. Залежно від того, який вантаж буде перевозитися і на яку відстань, вибирається машина з необхідними характеристиками.

Бульдозери часто здаються в оренду разом із оператором. Звичайно, можна відмовитися від цієї послуги, але доцільніше буде орендувати бульдозер разом з оператором, який буде нести відповідальність за техніку.

  • Заздалегідь замовляйте послугу. Бувають ситуації, коли конкретна спецтехніка користується підвищеним попитом. Наприклад, у зимовий період при випаданні снігу попит на снігоприбиральну техніку різко зростає.
  • Враховуйте умови доставки будівельних і землерийних машин на об'єкт. Самоскид, екскаватор-навантажувач, фронтальний навантажувач самостійно зможуть доїхати на будмайданчик. У разі оренди гусеничного екскаватора, бульдозера або катка знадобитися додатковий вантажний транспорт для негабаритних перевезень.
Оренда багатофункціональної спецтехніки

Багатофункціональна спецтехніка користується попитом, адже дозволяє знизити вартість будівельних робіт і виконати їх так само ефективно, як і дві окремі машини. Наприклад, оренда екскаватора-навантажувача дозволить вирити траншеї і завантажити ґрунт у самоскид. Також для екскаватора-навантажувача є додаткове навісне обладнання (бурова установка, гідроножиці), які можна використовувати в роботі.

Тобто обираючи спецтехніку в оренду, потрібно звернути увагу на наступні фактори:

01
Ціль оренди

Цей фактор потрібно оцінити в першу чергу. Наприклад, якщо вам потрібно транспортувати будівельне сміття, то варто звернути увагу на самоскиди. Якщо ж відходів не так багато, у них невеликий тоннаж, то можна взяти техніку менших розмірів, і, відповідно, меншої вартості.

02
Специфіка і тоннаж робіт

Вивчіть особливості спецтехніки, яку ви плануєте взяти в оренду. Зверніть увагу на обсяг робіт, а потім вибирайте потрібну машину.

03
Якість будівельної техніки

Перевірений орендодавець пропонує більш нові та досконалі варіанти, тобто оренда не спричинить неприємності, пов'язані з механічними проблемами. Якщо є вибір між сучасними, але дорогими, або старими, але дешевими варіантами, краще вибирати перші. Як мінімум через те, що вартість усунення поломки сплачує орендар.

04
Можливості техніки і вимоги по будівництву

Нерідко замовники можуть неправильно оцінити всі вимоги до спецтехніки, що призводить до простоїв та необхідності додаткової оренди спецтехніки. Оцініть, чи зможе обрана машина виконати всі необхідні роботи.

05
Умови робіт

Враховуйте якість ґрунту, погодні умови перед орендою будівельної техніки. Якщо одна техніка впорається з брудом або снігом, то інша може вийти з ладу через невеликі температурні перепади. Зверніть увагу на вантажопідйомність спецтехніки, її здатність залишатися у працездатному стані при аномальних умовах.

до всіх статей

інші Статті

Ущільнювач ґрунту SEM 512
дізнатись більше

Гусеничний бульдозер SEM 816D LGP
дізнатись більше

ПОРАДИ З ПІДБОРУ ФРЕЗ ДЛЯ НАВАНТУЖУВАЧІВ З БОРТОВИМ ПОВОРОТОМ.
дізнатись більше

Гусеничний екскаватор Caterpillar 320 GX.
дізнатись більше
перейти до всіх статей