Переваги дорожніх котків з осциляцією

Переваги дорожніх котків з осциляцією

Котки з осциляцією допомагають підвищити продуктивність і забезпечують гладку поверхню навіть при ущільненні складних сумішей. Технологія осциляції була розроблена з ціллю уникнути переущільнення матеріалу. Багаторічні дослідження і вивчення досвіду експлуатації в реальних умовах довели ефективність цієї інновації, і сьогодні практично всі виробники ущільнюючої техніки мають в асортименті машини з осциляційним вальцем.

Наприклад, модельний ряд котків компанії Caterpillar включає тандемні катки CB10, CB13, CB15 і CB16 масою від 10 до 15 т, які можуть оснащуватися заднім вальцем з осциляцією, де використовуються капсульні противаги і ремінний привід. Загартований корпус вальця забезпечує тривалий період експлуатації при різних видах робіт. Інфрачервоні датчики температури, вбудовані в передній і задній бампери, забезпечують своєчасний контроль стану суміші.

  • Аналіз результатів ущільнення асфальтобетону показує, що поєднання вібрації і осциляції на одному котку дозволяє досягти такого ж ущільнення, як і при використанні вібрації на двох вальцях, але за меншу кількість проходів і з деякими перевагами. Це поєднання вдало компенсує недоліки обох технологій.
  • Ущільнюючий вплив при осциляції крім статичного стискання під дією ваги вальця створюється за рахунок обертання ексцентрикових вантажів, розташованих дзеркально один до одного. Вони створюють горизонтальну реверсивну силу зсуву, що циклічно змінюється. Частинки матеріалу, що знаходяться в асфальтобетонній суміші, під впливом осциляції зміщуються і формують щільну матрицю, а енергія ущільнення передається головним чином верхньому асфальтовому шару і в меншій мірі нижнім шарам.
  • При використанні технології осциляції ущільнення відбувається не за рахунок вертикальних коливань, а за рахунок того, що валець переміщається в горизонтальному напрямку вперед і назад. Ущільнююче зусилля при цьому більше, ніж у статичного вальця, але менше, ніж у звичайного вібраційного. Валець не вдаряє по ущільнюваному шару, а розкатує його, тому ризик роздавлювання щебеню в складі суміші, так само як і її переущільнення, мінімальний.
Про застосування технології осциляції

Оскільки осциляційні коливання створюють більш м'яке ущільнююче зусилля, застосування таких котків особливо доречне при ущільненні тонких шарів. Котки з осциляцією добре підходять для укатки м'яких сумішей, для роботи на мостах або поруч з будівлями, а також допускають ущільнення суміші з температурою на 15-20 ° С нижче, ніж зазвичай. При формуванні стиків холодних і гарячих смуг вони не руйнують остиглий шар. Використання режиму осциляції на початковому етапі, поки суміш занадто гаряча, і після охолодження суміші до температури критичної для вібрації, допоможе максимально використовувати технологічний час, що є в запасі у оператора на укочування. Оператор повинен стежити за показником температури ущільнюваної поверхні, своєчасно відключати вібрацію, коли вона знижується до критичних значень, і продовжувати ущільнення з ввімкненою осциляцією.

Однак при оптимальній температурі суміші краще використовувати вібраційне ущільнення з більш високою енергією. Щоб досягти найкращих результатів, рекомендується на тонких шарах використовувати тільки осциляцію на задньому вальці, а на товстих шарах включати вібрацію на передньому вальці і осциляцію на задньому. І для вібрації, і для осциляції важливо контролювати швидкість ходу котка. Коток з осциляційним вальцем не зашкодить укладеним під землею трубам або оптоволоконним кабелям. Чутливе обладнання або історичні будівлі поблизу теж не постраждають.

Для роботи з системою осциляції не потрібні додаткові налаштування або навчання персоналу, саморегульована амплітуда самостійно підлаштовується під жорсткість матеріалу. Багато дорожньо-будівельних робіт, для яких раніше використовувалися статичні або комбіновані котки, можуть бути більш ефективно виконані технікою з осциляцією. Коток з осциляційним вальцем, як правило, залишає після себе більш гладку поверхню.

Осциляційне ущільнення характеризується більш тривалим контактом з матеріалом у порівнянні зі звичайною вібрацією. Згодом це може призвести до зменшення товщини обичайки вальця і скорочення терміну його експлуатації. Тому деякі виробники посилюють кромку осциляційного вальця наварними накладками або виготовляють вальці з міцнішого матеріалу. Крім того, такі вальці вимагають додаткового обслуговування, бо працюють у більш важких умовах, тому важливо регулярно перевіряти стан їх амортизаторів і приводних ременів, а також стежити за зносом робочої поверхні.

до всіх статей

інші Статті

Гусеничний бульдозер SEM 816D LGP
дізнатись більше

ПОРАДИ З ПІДБОРУ ФРЕЗ ДЛЯ НАВАНТУЖУВАЧІВ З БОРТОВИМ ПОВОРОТОМ.
дізнатись більше

Гусеничний екскаватор Caterpillar 320 GX.
дізнатись більше

НОВІ МОДЕЛІ ГУСЕНИЧНИХ НАВАНТАЖУВАЧІВ CATERPILLAR
дізнатись більше
перейти до всіх статей