Поради власникам бульдозерів, що допоможуть скоротити витрати на утримання та експлуатацію

Поради власникам бульдозерів, що допоможуть скоротити витрати на утримання та експлуатацію

У порівнянні з іншими землерийними машинами бульдозери є особливо габаритною і дорогою спецтехнікою. Витрати на володіння бульдозера та експлуатаційні витрати можуть суттєво різнитися в залежності від того, як його експлуатують.

У той час як початкова вартість на великі бульдозери є плюс-мінус однаковою у різних виробників, витрати на утримання залежать від багатьох факторів. І якщо дані витрати почнуть перевищувати прибуток, який приносить бульдозер, гостро стане питання: чи рентабельна така техніка і чи потрібна вона взагалі?

Ми зібрали у цій статті відповіді на кілька наболілих питань, що стосуються експлуатаційних витрат на володіння великим бульдозером: як їх зменшити, зробити бульдозер рентабельним і отримувати максимальний прибуток.

По-перше, треба проаналізувати, як розраховується вартість послуг бульдозера. Розрахувати, наприклад, певну ставку за годину роботи спосіб не зовсім правильний, бо в роботі конкретно бульдозера важливий не час його роботи, а кількість перетянутого матеріалу за зміну, адже саме для цих цілей бульдозер і потрібен. Тому фінансово правильним буде розрахувати ставку за кубометр перетянутого матеріалу, а не за годину роботи.

Бульдозер D6GC в лісі

Чому правильно застосовувати саме такий розрахунок? Як і в будь-якому бізнесі, у роботі спецтехніки є дві зацікавлені сторони: власник техніки і замовник її послуг. Замовнику потрібно, щоб техніка за меншу кількість годин виконувала більшу кількість роботи, а робота в даному випадку - це пересування бульдозером матеріалу. Тобто замовник буде ставити перед оператором бульдозера завдання працювати продуктивніше, тобто переміщувати більшу кількість матеріалу якомога швидше.

Тут і виникає основна проблема, з якою дуже часто стикаються власники бульдозерів.

Далеко не всі замовники подібних послуг знають, що навіть у заводських технічних характеристиках бульдозера є такий критерій як ефективність роботи. У будь-якого, навіть дуже великого бульдозера відстань ефективності не перевищує 40-ка метрів. Тобто даною спецтехнікою ефективно переміщувати матеріал на невелику відстань. В іншому випадку бульдозер «розмаже» матеріал по майданчику, не досягнувши кінцевої мети переміщення.

Якщо Вашим завданням є переміщення 50 кубометрів ґрунту на відстань 200 метрів, то бульдозер “розкатає” ґрунт по майданчику, так і не перемістивши його в кінцеву точку. Подібну роботу краще виконає екскаватор або навантажувач і самоскид. У даному випадку застосування іншої техніки буде доцільним, ефективним і менш затратним.

Бульдозер D6GC

Ще однією важливою проблемою, з якою стикаються власники бульдозера є дорожнє покриття, на якому спецтехніка змушена працювати. Найбільш травмуючими покриттями для ходової частини цієї машини є пісок, бетон і асфальт. Ці тверді, абразивні матеріали вкрай згубні для найдорожчої частини бульдозера. Вони розбивають ходову частину, швидко зношують і стирають її, на кшталт наждака. А будь-який власник бульдозера знає, що саме ремонт і відновлення ходової частини - це величезні матеріальні витрати, які не можна порівняти навіть з ремонтом гідравлічної системи чи двигуна. Отже, для робіт на піску, бетоні або асфальті краще використовувати колісну техніку. В іншому випадку, Ваш бульдозер швидко може опинитися на ремонтному майданчику.

Основною метою власника бульдозера є зменшення експлуатаційних витрат на його володіння, що підвищує прибутковість цієї машини. Поломки великих бульдозерів - це не тільки великі матеріальні витрати, а ще й тривалі простої. Тобто, головним завданням власника є максимальне збільшення часу безвідмовної роботи і скорочення витрат на обслуговування та ремонт.

до всіх статей

інші Статті

Грунтовий коток SEM 518.
дізнатись більше

Ущільнювач ґрунту SEM 512
дізнатись більше

Гусеничний бульдозер SEM 816D LGP
дізнатись більше

ПОРАДИ З ПІДБОРУ ФРЕЗ ДЛЯ НАВАНТУЖУВАЧІВ З БОРТОВИМ ПОВОРОТОМ.
дізнатись більше
перейти до всіх статей