Поради, які допоможуть знизити витрати на утримання бульдозера

Поради, які допоможуть знизити витрати на утримання бульдозера
Підвищуємо продуктивність бульдозера.

Важливо вибрати надійного дилера, який при покупці нового бульдозера допоможе підібрати комплектацію машини, оптимальну для виконання робіт на вашому будівельному об'єкті, і в подальшому допоможе з обслуговуванням техніки.

Рекомендується починати експлуатацію нового бульдозера з навчання оператора. Чим краще навчений оператор, тим більше впевненості, що бульдозери працюватимуть без поломок, з високою продуктивністю і низькою витратою пального. Потрібно навчати операторів використанню найбільш правильних прийомів роботи. Наприклад, в процесі бульдозерування великих мас ґрунту на значні відстані (понад 30-50 м) можна зменшити втрати ґрунту, застосовуючи для роботи пару бульдозерів або використовуючи відвал з великими відкрилками. Також слід якомога менше рухатися заднім ходом, їздити на високих швидкостях і застосовувати протиобертання, тому що при цьому знос вузлів ходової збільшується втричі. Слід використовувати економічні режими роботи двигуна, коли це можливо, щоб заощаджувати пальне.

Намагайтеся зменшити час роботи машин на холостому ходу і неефективні витрати робочого часу. Складіть план-графік, щоб бульдозер був максимально завантажений роботою. При роботі на холостому ходу не тільки марно спалюється пальне, а й витрачається ресурс двигуна машини, наближається час планового техобслуговування, скорочується термін до кінця гарантії. Використовуйте телематичні системи, які дозволяють відстежувати кількість часу роботи двигунів на холостому ходу і з навантаженням.

Умови роботи

Купуючи бульдозер, особливо з бюджетного сегменту, споживач повинен розуміти, на які навантаження і умови роботи він розрахований. Самостійне наварювання на відвал додаткових козирків і розширювача, установка відвалів і розпушувачів від машин більшого типорозміру, робота на ґрунтах «важких» категорій, на які машина не розрахована, різко збільшують навантаження на всі вузли та агрегати бульдозера, відповідно інтенсивність їх зносу збільшується. У таких ситуаціях компанії-виробники рекомендують скоротити міжсервісні інтервали приблизно на 20%. Якщо цього не робити, бульдозер швидко виходить з ладу.

Поради, які допоможуть знизити витрати на утримання бульдозера 1
Поради, які допоможуть знизити витрати на утримання бульдозера 2
Ходова частина
  • На ходову частину припадає значна частка експлуатаційних витрат машини через інтенсивне зношування деталей і вузлів, особливо гусеничних стрічок. Траки слід обирати найбільш вузькі з можливих для майбутніх завдань і умов експлуатації. Це також допоможе продовжити термін служби ходової частини. Ходову частину бульдозера слід утримувати в чистоті, особливо якщо машина працює у бруді, мокрій глині, а також в холодну пору року. Якщо ґрунт засохне або замерзне навколо обертових деталей ходової частини, вони не зможуть обертатися, можливі пошкодження ущільнень і в підсумку піде скорочення терміну служби вузла.
  • Необхідно своєчасно і в повному обсязі виконувати техобслуговування, щодня перевіряти і підтримувати натяг гусениць, стежити за регулюваннями вузлів. При щоденних оглядах слід звертати увагу на те, чи немає характерного нерівномірного зносу окремих вузлів. Знос на втулках сполучних пальців траків свідчить про знос опорних котків. Ознакою неправильного положення направляючого колеса щодо рами гусеничного візка може бути прискорений вихід з ладу ущільнень гусеничних ланок, що в свою чергу призводить до збільшення кроку гусениці (знос пальців і внутрішніх поверхонь втулок траків).
  • Багато операторів перевертають пальці та втулки незношеною стороною для продовження терміну служби гусеничних ланцюгів з закритими шарнірами з консистентною змазкою. Як правило, сам трак зношується набагато повільніше, ніж сполучні шарніри. Якщо траки зношені приблизно на 50-60%, значить пора розвертати пальці і втулки, щоб використати весь ресурс пальця та втулки.
до всіх статей

інші Статті

Гусеничний бульдозер SEM 816D LGP
дізнатись більше

ПОРАДИ З ПІДБОРУ ФРЕЗ ДЛЯ НАВАНТУЖУВАЧІВ З БОРТОВИМ ПОВОРОТОМ.
дізнатись більше

Гусеничний екскаватор Caterpillar 320 GX.
дізнатись більше

НОВІ МОДЕЛІ ГУСЕНИЧНИХ НАВАНТАЖУВАЧІВ CATERPILLAR
дізнатись більше
перейти до всіх статей