Про що потрібно подбати насамперед при виборі екскаватора?

Про що потрібно подбати насамперед при виборі екскаватора?

Не існує екскаваторів, які можуть однаково добре проводити будь-які роботи. Як із величезного асортименту брендів, моделей і варіантів підібрати машину, що оптимально підходить для конкретних робіт? У цій статті ми торкнемося основних питань, які рекомендується розглянути і проаналізувати в процесі вибору екскаватора.

На сучасному ринку так багато екскаваторів різних типорозмірів і видів, з різним додатковим устаткуванням і особливостями конструкції, що у покупця може скластися думка: з такого різноманіття неможливо вибрати оптимальну машину. І тим не менше цілком реально знайти той екскаватор, який зможе виконати всі або більшу частину необхідних Вам робіт.

Як буде використовуватися екскаватор?

Перед придбанням екскаватора, покупець повинен розглянути дуже важливі питання: для яких робіт призначається машина і які умови виконання цих робіт? Рекомендується з'ясувати:

  • чи можна буде доставити екскаватор на будмайданчик і як, який буде потрібен причіп і тягач;
  • на якій поверхні буде працювати екскаватор: похила / рівна; нервовості / вибоїни; тверда / слабка тощо;
  • скільки простору буде потрібно екскаватору для роботи на будмайданчику;
  • з ґрунтами / матеріалами якого типу буде працювати екскаватор, яка їх вологість;
  • якого типу ковші та інші навісні знаряддя / опції знадобляться екскаватору для виконання даних робіт;
  • на яку глибину він повинен буде копати;
  • куди буде вивантажуватися викопаний ґрунт / матеріал і на якій висоті;
  • які вантажі буде піднімати;
  • який загальний обсяг робіт, у які терміни необхідно їх виконати;
  • з якою точністю повинна виконуватися виїмка ґрунту;
  • де і як буде зберігатися екскаватор.

Всі перераховані питання необхідно з'ясувати якомога детальніше. Перераховані нижче технічні характеристики екскаваторів тісно пов'язані з умовами робіт, які належить виконувати.

Технічні характеристики екскаваторів

Отже, визначившись з роботами, а також з умовами робіт на будмайданчику, можна перейти до підбору характеристик екскаватора.

  • Типорозмір. На ринку пропонуються екскаватори декількох типів. Ваше головне завдання - підібрати машину такого типорозміру, яка могла б виконувати більшу частину необхідних Вам робіт, і укомплектувати її таким обладнанням, щоб вона виконувала всі необхідні роботи з максимальною рентабельністю. Для робіт мінімального обсягу підійде екскаваторна установка, яка навішується на міні-навантажувач з бортовим поворотом. У екскаватора-навантажувача можливості та продуктивність більші, а на причепі при транспортуванні він займає небагато місця.

Звичайно, якщо повинні бути виконані роботи середнього або великого обсягу, з великими навантаженнями, потрібен екскаватор середнього або великого типорозміру, в якому оператору буде зручно і безпечно працювати. Однак, якщо вибрати занадто велику машину, її продуктивність буде використовуватися не в повній мірі. Якщо потужний екскаватор виконає всю денну роботу за годину і решту часу буде простоювати, значить, Ви обрали занадто великий екскаватор і віддача від такого капіталовкладення буде невисокою.

З іншого боку, від типорозміру екскаватора залежать можлива глибина копання і виривне зусилля, тому, якщо придбати занадто маленький екскаватор, це обмежить можливості по виїмці ґрунту. До того ж, якщо вибрати занадто маленьку машину, вона буде виконувати роботу довше, ніж потрібно, або не зможе виконати всі необхідні роботи.

  • Маса. Для робіт невеликого обсягу по підготовці ділянки для будівництва можна вибрати екскаватори з експлуатаційною масою 15-35 т. Будівельники, які займаються земляними роботами, зазвичай шукають машину, яка могла б виконати не менше 80% потрібних їм земляних робіт. У таких випадках найбільш популярними є машини вагового класу близько 21 т. Але дуже важливо підібрати таку комплектацію, щоб екскаватор був якомога більш універсальний. Екскаватори вагового класу 21 т - надійні та універсальні машини, але якщо обсяг земляних робіт буде більшим або з'явиться необхідність в укладці важких труб, може знадобитися машина масою 38-47 т, а то і до 80-90 т.
до всіх статей

інші Статті

Ущільнювач ґрунту SEM 512
дізнатись більше

Гусеничний бульдозер SEM 816D LGP
дізнатись більше

ПОРАДИ З ПІДБОРУ ФРЕЗ ДЛЯ НАВАНТУЖУВАЧІВ З БОРТОВИМ ПОВОРОТОМ.
дізнатись більше

Гусеничний екскаватор Caterpillar 320 GX.
дізнатись більше
перейти до всіх статей