Простий спосіб розпізнати проблеми в роботі акумулятора, стартера та генератора будівельної спецтехніки

Простий спосіб розпізнати проблеми в роботі акумулятора, стартера та генератора будівельної спецтехніки

Несправність електрики будівельної спецтехніки неминуче призводить до простою машини. Електрика дуже важлива для повноцінної експлуатації спецтехніки: з її допомогою здійснюється керування всіма функціями. У електричному ланцюзі немає незначних елементів – справність усієї системи може залежати від однієї маленької деталі. Тому вкрай важливо стежити за станом електрики і своєчасно розпізнавати проблеми та збої в роботі, що виникають.

Акумулятор, стартер та генератор – основні елементи електрики. Вони працюють у зв'язці, і якщо виключити одну ланку, перестає функціонувати весь ланцюг. Акумулятор подає електричний струм на стартер, який запускає двигун, а генератор повертає йому витрачений заряд.

Чому основні елементи електрики можуть вийти з ладу?

Якщо ламається один із трьох агрегатів, два інших також потрапляють під загрозу.

Термін служби акумулятора обмежений, дуже важливо вчасно замінити агрегат на новий. Акумулятори розряджаються швидше в холодну пору року, а якщо оператор залишає увімкненими освітлювальні прилади або музику на ніч, він також не протримається довго. Розряджений акумулятор не може подати струм на стартер, який в безплідних спробах швидко зношується і згоряє. Несправний акумулятор може вивести з ладу навіть новий стартер.

Якщо генератор несправний, він не здатний генерувати заряд і не повертає акумулятору витрачену енергію. Якийсь час йому вистачає енергії для того, щоб щоразу запускати двигун, але це не може продовжуватися вічно. Запас заряду з часом виснажується, акумулятор розряджається повністю, погрожуючи зіпсувати і стартер.

Основні “симптоми” несправності

Головною ознакою поломки одного з трьох ключових елементів електрики є проблеми при запуску двигуна. Якщо двигун не заводиться з першого разу, варто перевірити всі ланки ланцюга, оскільки проблема може бути виявлена на будь-якому етапі. Можливо, вийшов з ладу стартер або розрядився акумулятор, або генератор несправний і більше не поповнює його ресурс.

Про наявність несправностей може повідомляти спеціальний світловий сигнал на панелі приладів спецтехніки. Він повідомляє про будь-які збої в роботі електричного ланцюга, тому не варто його ігнорувати. Якщо лампочка спалахнула, несправність точно є.

Діагностика несправностей

Коли на панелі приладів з'явився попереджувальний світловий сигнал, або коли двигун заводиться не з першої спроби, варто негайно провести діагностику.

Електрика – дуже складна система, тому проводити діагностику має професіонал. Вся система може вийти з ладу через один маленький дешевий запобіжник, який виявився недостатньо якісним. Щоб перевірити коректність роботи електричного кола, використовується спеціальне обладнання. Недосвідчений механік може шукати поломку тижнями і не знайти її, тоді як кваліфікований електрик виявить причину несправності за півгодини, навіть якщо вона знаходиться в несподіваному місці.

Рекомендації щодо ремонту

Якщо діагностика підтвердила, що один із трьох елементів зв'язки несправний, перевірити два, що залишилися, теж потрібно, інакше нова деталь після ремонту може знову вийти з ладу дуже швидко.

Під час роботи будівельної техніки проводка постійно перебуває в агресивному середовищі, контактує із брудом, пилом, піском, снігом, які неминуче потрапляють під капот. Це може призвести до пошкоджень. При заміні стартера, генератора або акумулятора слід обов'язково перевірити стан усієї проводки. У разі необхідності оглянути ще й клеми.

Для ремонту використовуйте якісні запчастини!

Профілактика поломки

Щоб продовжити термін служби трьох ключових елементів електрики, достатньо дотримуватися простих правил експлуатації будівельної спецтехніки:

  • перевіряйте рівень заряду акумулятора перед настанням холодів і регулярно заряджайте його на малих струмах (раз на півроку);
  • не залишайте увімкненими фари, освітлення в салоні, музику, проблисковий маячок на ніч;
  • не ігноруйте симптоми несправності електрики та своєчасно проводьте діагностику.

Слідкуйте за станом електрики, щоб уникнути несправностей, що призводять до простою спецтехніки!

до всіх статей

інші Статті

Cat®246D3. Навантажувач із бортовим поворотом.
дізнатись більше

Міні-екскаватор Сaterpillar 303.5 CR.
дізнатись більше

ЕКСКАВАТОРИ-НАВАНТАЖУВАЧІ #CAT 426F2!
дізнатись більше

ЕКСКАВАТОРИ-НАВАНТАЖУВАЧІ CAT 428
дізнатись більше
перейти до всіх статей