Простий спосіб розпізнати проблеми в роботі акумулятора, стартера та генератора будівельної спецтехніки

Простий спосіб розпізнати проблеми в роботі акумулятора, стартера та генератора будівельної спецтехніки

Несправність електрики будівельної спецтехніки неминуче призводить до простою машини. Електрика дуже важлива для повноцінної експлуатації спецтехніки: з її допомогою здійснюється керування всіма функціями. У електричному ланцюзі немає незначних елементів – справність усієї системи може залежати від однієї маленької деталі. Тому вкрай важливо стежити за станом електрики і своєчасно розпізнавати проблеми та збої в роботі, що виникають.

Акумулятор, стартер та генератор – основні елементи електрики. Вони працюють у зв'язці, і якщо виключити одну ланку, перестає функціонувати весь ланцюг. Акумулятор подає електричний струм на стартер, який запускає двигун, а генератор повертає йому витрачений заряд.

Чому основні елементи електрики можуть вийти з ладу?

Якщо ламається один із трьох агрегатів, два інших також потрапляють під загрозу.

Термін служби акумулятора обмежений, дуже важливо вчасно замінити агрегат на новий. Акумулятори розряджаються швидше в холодну пору року, а якщо оператор залишає увімкненими освітлювальні прилади або музику на ніч, він також не протримається довго. Розряджений акумулятор не може подати струм на стартер, який в безплідних спробах швидко зношується і згоряє. Несправний акумулятор може вивести з ладу навіть новий стартер.

Якщо генератор несправний, він не здатний генерувати заряд і не повертає акумулятору витрачену енергію. Якийсь час йому вистачає енергії для того, щоб щоразу запускати двигун, але це не може продовжуватися вічно. Запас заряду з часом виснажується, акумулятор розряджається повністю, погрожуючи зіпсувати і стартер.

Основні “симптоми” несправності

Головною ознакою поломки одного з трьох ключових елементів електрики є проблеми при запуску двигуна. Якщо двигун не заводиться з першого разу, варто перевірити всі ланки ланцюга, оскільки проблема може бути виявлена на будь-якому етапі. Можливо, вийшов з ладу стартер або розрядився акумулятор, або генератор несправний і більше не поповнює його ресурс.

Про наявність несправностей може повідомляти спеціальний світловий сигнал на панелі приладів спецтехніки. Він повідомляє про будь-які збої в роботі електричного ланцюга, тому не варто його ігнорувати. Якщо лампочка спалахнула, несправність точно є.

Діагностика несправностей

Коли на панелі приладів з'явився попереджувальний світловий сигнал, або коли двигун заводиться не з першої спроби, варто негайно провести діагностику.

Електрика – дуже складна система, тому проводити діагностику має професіонал. Вся система може вийти з ладу через один маленький дешевий запобіжник, який виявився недостатньо якісним. Щоб перевірити коректність роботи електричного кола, використовується спеціальне обладнання. Недосвідчений механік може шукати поломку тижнями і не знайти її, тоді як кваліфікований електрик виявить причину несправності за півгодини, навіть якщо вона знаходиться в несподіваному місці.

Рекомендації щодо ремонту

Якщо діагностика підтвердила, що один із трьох елементів зв'язки несправний, перевірити два, що залишилися, теж потрібно, інакше нова деталь після ремонту може знову вийти з ладу дуже швидко.

Під час роботи будівельної техніки проводка постійно перебуває в агресивному середовищі, контактує із брудом, пилом, піском, снігом, які неминуче потрапляють під капот. Це може призвести до пошкоджень. При заміні стартера, генератора або акумулятора слід обов'язково перевірити стан усієї проводки. У разі необхідності оглянути ще й клеми.

Для ремонту використовуйте якісні запчастини!

Профілактика поломки

Щоб продовжити термін служби трьох ключових елементів електрики, достатньо дотримуватися простих правил експлуатації будівельної спецтехніки:

  • перевіряйте рівень заряду акумулятора перед настанням холодів і регулярно заряджайте його на малих струмах (раз на півроку);
  • не залишайте увімкненими фари, освітлення в салоні, музику, проблисковий маячок на ніч;
  • не ігноруйте симптоми несправності електрики та своєчасно проводьте діагностику.

Слідкуйте за станом електрики, щоб уникнути несправностей, що призводять до простою спецтехніки!

до всіх статей

інші Статті

Ущільнювач ґрунту SEM 512
дізнатись більше

Гусеничний бульдозер SEM 816D LGP
дізнатись більше

ПОРАДИ З ПІДБОРУ ФРЕЗ ДЛЯ НАВАНТУЖУВАЧІВ З БОРТОВИМ ПОВОРОТОМ.
дізнатись більше

Гусеничний екскаватор Caterpillar 320 GX.
дізнатись більше
перейти до всіх статей