Простий спосіб виявити несправність у гідравлічній системі екскаватора-навантажувача

Простий спосіб виявити несправність у гідравлічній системі екскаватора-навантажувача

Екскаватор-навантажувач - багатофункціональна техніка, яка вирішує різноманітні завдання. Багато операцій неможливо виконати без навісного обладнання, управління яким здійснюється за допомогою гідравліки. Гідравлічна система постійно піддається великим навантаженням, тому її елементи вразливі та можуть у будь-який момент вийти з ладу. Несправності в гідросистемі призводять до зниження продуктивності техніки, і якщо вчасно їх не усунути, можливий простій машини. Тому важливо виявити несправності якомога швидше.

Основні елементи гідросистеми та причини їх поломки

Ключовий елемент системи гідравліки - гідравлічний насос. Насос подає гідравлічну рідину по шлангам і рукавам високого тиску. Напрямком руху керують клапани і гідророзподільники, які збільшують або скидають тиск в системі. Вся гідросистема працює як єдиний злагоджений механізм, і пошкодження однієї з деталей, навіть самої, на перший погляд, незначної, призводить до порушення функції всієї системи.

Чому деталі гідравліки можуть вийти з ладу?
  • Знос. Навіть найнадійніші комплектуючі мають обмежений термін служби і не можуть функціонувати завжди. Зношені запчастини вимагають заміни. Першими виходять з ладу сальники, золотники та інші витратні матеріали, а також шланги і рукави високого тиску, які з часом стираються, тріскаються і починають протікати.
  • Перевищення навантажень. Гідравлічне обладнання приймає на себе великі навантаження, але його можливості мають свою межу. Якщо постійно перевантажувати обладнання, вузли і механізми зношуються швидше, що тягне за собою поломки.
  • Збій налаштувань тиску в гідросистемі. Якщо не перевіряти налаштування і не регулювати клапани при необхідності, можна отримати неприємний сюрприз. При неправильних налаштуваннях гідравлічне обладнання якийсь час може працювати нормально, але згодом неминуче виявляються несправності. Від надмірного тиску можуть лопнути шланги і РВТ, страждає гідронасос.
  • Застосування неякісних комплектуючих і витратних матеріалів. Спроба заощадити на ремонті та встановити деталі сумнівної якості призводить до того, що техніка вимагає ще більш дорогого ремонту. Те ж саме стосується використання невідповідних фільтрів і гідравлічної рідини.
Які ознаки повідомляють про ймовірні несправності в гідравлічній системі?

Щодня працюючи на екскаваторі-навантажувачі, оператор швидко вчиться відчувати свою машину і помічати навіть невеликі зміни в її стані. Про можливі несправності системи гідравліки говорять такі ознаки, як:

  • опускання стріли - стріла екскаватора-навантажувача завжди повинна знаходитися в піднятому стані, навіть коли двигун не працює, якщо вона починає мимоволі опускатися, значить, тиск в гідросистемі нестабільний;
  • різке зниження швидкості роботи техніки і помітне скорочення продуктивності - оператор неодмінно помітить, якщо для виконання звичних операцій доведеться докладати додаткових зусиль і задіювати більшу потужність двигуна;
  • сторонні шуми під час експлуатації спецтехніки - гул, стукіт та інші звуки, які лунають при роботі машини, сигналізують про наявність несправностей;
  • робоча рідина в системі гідравліки сильно перегрівається - щоб зрозуміти це, досить доторкнутися до зовнішньої сторони бака, і якщо стінки занадто гарячі, значить, мастило перегрівається;
  • протікання мастила - якщо шланги або інші деталі гідравліки вологі зовні, це говорить про наявність тріщин, через які витікає робоча рідина.
Діагностика: коли слід перевіряти стан системи гідравліки?

Щоб зберегти продуктивність екскаватора-навантажувача, варто час від часу проводити профілактичний огляд і ремонт гідравлічної системи. Наприклад, під час планового техобслуговування. Обов'язкова діагностика проводиться, якщо виявлені які-небудь симптоми можливих несправностей. Якщо виникає потреба в заміні гідронасоса, слід замінити і гідравлічні фільтри, а також повністю злити мастило і залити нове. Після цього рекомендується перевірити налаштування тиску і відрегулювати клапани, якщо це необхідно.

 
до всіх статей

інші Статті

Гусеничний бульдозер SEM 816D LGP
дізнатись більше

ПОРАДИ З ПІДБОРУ ФРЕЗ ДЛЯ НАВАНТУЖУВАЧІВ З БОРТОВИМ ПОВОРОТОМ.
дізнатись більше

Гусеничний екскаватор Caterpillar 320 GX.
дізнатись більше

НОВІ МОДЕЛІ ГУСЕНИЧНИХ НАВАНТАЖУВАЧІВ CATERPILLAR
дізнатись більше
перейти до всіх статей