Що обрати: колісний або гусеничний екскаватор?

Що обрати: колісний або гусеничний екскаватор?

Колісний екскаватор – компактна і маневрена машина, ідеально підходить для роботи в умовах міста, в будівельній, комунальній галузях, в садово-паркових і ландшафтних проєктах, під час розчищення канав і каналів. Це давно вже не «нішевий» продукт з вузькою сферою застосування, а універсальна і мобільна машина, здатна швидко переміщатися своїм ходом між окремими будівельними ділянками і виконувати найрізноманітніші роботи.

Коли вибирають гусеничний екскаватор

Якщо потрібна високопродуктивна машина виключно для виконання великих обсягів землерийних робіт, як правило, обирають гусеничний екскаватор. Часто роботи по розчищенню ділянок, руйнуванню споруд та землерийні роботи в кар'єрах проводяться у віддаленій важкопрохідній місцевості або на слабких ґрунтах і гусеничний екскаватор якнайкраще підходить для таких умов. У гусеничних машин вище тягове зусилля і нижче питомий тиск на ґрунт в порівнянні з колісними машинами, що важливо при роботі на слабких ґрунтах.

Гусеничний екскаватор Cat® 320GC ввечері
Мета та умови роботи

Перш ніж вирішити, який придбати або взяти в оренду екскаватор, колісний чи гусеничний, слід ретельно проаналізувати мету, умови і характер робіт, які належить виконувати машині, в тому числі відповісти на питання:

  • Чи доведеться якось пристосовувати екскаватор, який ви виберете, до специфічних умов, наприклад, будівельного об'єкта?
  • Чи буде екскаватор виконувати лише нинішні завдання на будівельному об'єкті протягом усього часу експлуатації в складі вашого парку техніки?
Мобільність і маневреність

Якщо роботи виконуються в різних місцях і екскаватор доводиться транспортувати, то краще вибрати колісний. При переміщеннях, принаймні на невеликі відстані 20-30 км, колісні екскаватори не потребують перевезення автопоїздом на відміну від гусеничних моделей, яким навіть для того, щоб просто перетнути дорогу з твердим покриттям, потрібно транспортування тягачем з низькорамним причепом. Колеса екскаваторів не ушкоджують твердого дорожнього покриття, вони можуть навіть буксирувати причіп зі змінним навісним обладнанням та іншими матеріалами.

Колісний екскаватор Cat® M322D2 виконує роботи

Завдяки колісному ходу і трансмісії з декількома передачами колісні екскаватори можуть розвивати швидкість руху в сім разів більшу, ніж гусеничні моделі такої ж маси. У той час як гусеничні екскаватори рухаються зі швидкістю близько 6-10 км / год, колісні моделі здатні розвивати швидкість до 40 км / год. І та ж машина під час роботи може пересуватися на «повзучій» передачі зі швидкістю до 4 км / год. Завдяки такій мобільності коефіцієнт використання і економічна віддача від екскаватора збільшуються. Додайте до цього економію на транспортних витратах.

Працівникам комунального господарства часто доводиться розкривати дорожнє покриття на вулицях і магістралях, щоб дістатися до труб водо- і газопроводу або електросилового кабелю. В такій ситуації застосування колісного екскаватора допоможе зберегти неушкодженим дорожнє покриття навколо місця розкопу. Часто комунальникам при прокладанні підземних комунікацій доводиться робити розкопки в багатьох місцях уздовж вулиці. У такій ситуації порівняно висока швидкість руху колісного екскаватора по асфальту буде його головною перевагою. Гусеничний екскаватор довелося б завантажувати на причіп і везти до наступної робочої ділянки.

Вантажопідйомність, зусилля копання

Гусеничні екскаватори більш стійкі і за рахунок цього вантажопідйомність і зусилля копання у них можуть бути більші, ніж у колісних машин того ж класу. Однак цей конструктивний недолік виправляється за рахунок двох (тільки в задній частині) або чотирьох аутригерів, на які спирається при роботі колісний екскаватор. Аутригери можуть управлятися окремо, щоб забезпечити горизонтальне положення екскаватора на нерівних і похилих поверхнях. Стійкість колісного екскаватора збільшується, і його вантажопідйомність наближається до характеристик гусеничних машин, особливо при положенні стріли в поперечній (бічній) площині.

Гусеничний екскаватор Cat® 320GC риє траншею.
Змінне навісне обладнання

Ціна колісного екскаватора часто може на 20-30% перевищувати ціну гусеничної моделі подібного типорозміру. Однак цей недолік компенсується більшою універсальністю колісних машин. Оператору колісного екскаватора часто доводиться працювати на будівельному об'єкті автономно, маючи лише набір змінних навісних знарядь, щоб виконувати всі необхідні роботи. Використання змінного обладнання підвищує рентабельність колісних екскаваторів, серйозно прискорює окупність витрат на їх покупку. Сучасні моделі колісних екскаваторів оснащуються гідравлічними контурами для підключення швидкодіючих адаптерів для змінного навісного обладнання; спеціалізованих ковшів (для виїмки траншей і планування схилів); гідромолотів; гідроножиць; гидробурів; захоплень для підйому труб, грейферів, віброплит тощо.

Технічне обслуговування

Техобслуговування у колісних екскаваторів простіше, оскільки в їх ходової частини менше зношуються деталей. У гусеничних машин необхідно замінювати черевики гусениць, гусеничні стрічки, катки та зірочки через певну кількість мотогодин і в залежності від типу поверхні, по якій пересувається екскаватор.

У ходової частини колісного екскаватора зовсім небагато деталей, що зношуються. Зазвичай достатньо просто змінити шини. Оператору необхідно лише виконувати операції регулярного техобслуговування колісної ходової частини, в тому числі візуальний огляд коліс, перевірку тиску в них, стану шин: чи немає нерівномірного або надмірного зносу і пошкоджень протектора, боковин. Перед початком роботи екскаватора слід перевіряти, чи немає застряглих між здвоєними колесами каменів, які можуть пошкодити шини. Деякі виробники пропонують сталеві проміжні кільця, що запобігають проникненню каменів між колесами.

Колісний екскаватор Cat® M320D2 виконує роботи

Якщо ви будете скрупульозно виконувати графік і всі операції регулярного техобслуговування, в кінцевому підсумку це принесе значну економію коштів за рахунок зменшення часу простоїв техніки і відповідно підвищення економічної ефективності її експлуатації.

Коли рішення про придбання екскаватора, колісного або гусеничного, вже прийнято, вибір моделі залежить не тільки від того, якого характеру роботу він буде виконувати, але і від обсягу цієї роботи: наприклад, якого розміру труби буде піднімати або які траншеї він повинен викопувати. Слід підбирати таку модель екскаватора, у якій величина потужності та вильоту стріли будуть достатні для виконання найважчих робіт, для яких ви купуєте машину.

 
до всіх статей

інші Статті

Гусеничний бульдозер SEM 816D LGP
дізнатись більше

ПОРАДИ З ПІДБОРУ ФРЕЗ ДЛЯ НАВАНТУЖУВАЧІВ З БОРТОВИМ ПОВОРОТОМ.
дізнатись більше

Гусеничний екскаватор Caterpillar 320 GX.
дізнатись більше

НОВІ МОДЕЛІ ГУСЕНИЧНИХ НАВАНТАЖУВАЧІВ CATERPILLAR
дізнатись більше
перейти до всіх статей