Як обрати міні-навантажувач? Прості, але важливі поради

Як обрати міні-навантажувач? Прості, але важливі поради
Як обрати тип міні-навантажувача?

Насамперед визначте "фронт робіт", який буде виконувати машина. Так, для багатофункціональної експлуатації знадобиться техніка, яка має великий вибір змінного навісного обладнання, і, отже, потужну гідросистему. Як правило, більш продуктивна гідравліка у міні-навантажувачів з бортовим поворотом. Якщо ж техніці доведеться виконувати виключно підйомно-транспортні операції, то в такому випадку слід зупинити вибір на фронтальному навантажувачі. Однією з головних "фішок" фронтального міні-навантажувача вважається висока транспортна швидкість. Використовувати міні-навантажувач даного типу буде вигідно, коли потрібно переміщати вантажі на далекі відстані. У той час як машини з бортовим поворотом доцільно вибирати при транспортуванні вантажів не більше ніж на 25 - 30 м.

Вітчизняні покупці найчастіше віддають перевагу саме машинам з бортовим поворотом, які були створені для порівняно невеликих робіт в умовах обмеженого простору. Завдання, які стоять перед даним типом техніки, позначилися на їх конструктивних особливостях: конструкції ходової частини, способі розвороту і кріплення стріли (знаходиться у задній частині машини), невеликих габаритах. Завдяки розташованій ззаду стрілі оператор міні-навантажувача при завантаженні може наблизитися до самоскида на мінімальну відстань. Однак, якщо порівнювати навантажувачі з бортовим поворотом і зразки з фронтальною конструкцією, то у перших є ряд "недосконалостей":

  • велика витрата пального;
  • через бортовий поворот колеса навантажувача швидко зношуються;
  • мала прохідність через невеликий дорожній просвіт;
  • слабка стійкість на ухилах внаслідок короткої бази коліс;
  • складна гідравлічна система (є мінусом, якщо змінне робоче обладнання не доводиться міняти часто).

Доповнює цей список і вже згадана вище характеристика: швидкість навантажувачів з бортовим поворотом нижче, ніж у фронтальних моделей.

Найчастіше на фронтальні міні-навантажувачі встановлюється звичайна механічна трансмісія. І на відміну від машин з бортовим поворотом, які долають ухил до 25%, фронтальні міні-навантажувачі з жорсткою рамою здатні подолати 40-відсотковий.

Обираємо міні-навантажувач за вантажопідйомністю

Наступне, на що варто звернути увагу при купівлі міні-навантажувача, - вантажопідйомність. Купуйте міні-навантажувач з вантажопідйомністю "про запас". Це виручить не тільки, якщо раптом доведеться переміщати вантаж важче, ніж при стандартних операціях, а й дозволить уникнути роботи техніки на межі можливостей. Варто відразу зазначити, що й інші характеристики міні-навантажувача також варто вибирати "з запасом".

Номінальна вантажопідйомність, яку вказують у техпаспорті міні-навантажувача, визначає безпечну межу вантажопідйомності машини. Номінальна вантажопідйомність колісного міні-навантажувача становить 50% від перекидаючого навантаження, гусеничного міні-навантажувача - 35%.

Як вибрати навісне обладнання для міні-навантажувача

Великий вибір змінних робочих органів дозволяє міні-навантажувачу трансформуватися в багатофункціональну машину. Без сумніву, купувати таку техніку вигідно. Відзначимо, що для машин з бортовим поворотом доступний значно більший вибір навісного обладнання. І якщо робоче обладнання доводиться часто міняти, то на машині повинен бути встановлений швидкодіючий адаптер. Чим вище маса міні-навантажувача, тим частіше зустрічаються пристрої типу "засувка-палець", які допомагають при роботі з ковшами та вилами.

Стандартна комплектація міні-навантажувача включає ківш. Відзначимо, що гарною підмогою при виконанні робіт різної складності може стати система автовирівнювання ковша, якою комплектують свою техніку ряд виробників. Найчастіше в набір додаткового змінного устаткування крім ковша входять: роторний снігоочисник, щітка для підмітання території, вила для транспортування палет, двощелепний ківш із зубцями. Варто враховувати, що кожне змінне обладнання в певній мірі навантажує основну гідросистему. Якщо гідронасос слабкий, то потужне змінне обладнання не буде працювати в свою повну силу.

Габарити, опорна поверхня і дорожній просвіт

Залежно від місця, де буде працювати міні-навантажувач (в обмеженому просторі чи ні), висуваються вимоги до його габаритів і маневреності. Кращою маневреністю може похвалитися міні-навантажувач з бортовим поворотом, який легко виконує навіть розворот на місці. Хоча не сильно поступаються і сучасні компактні фронтальні навантажувачі з повним приводом або з віссю копання що зміщується.

Наступний крок - визначити тип поверхні, на якій буде працювати техніка. Моделі з бортовим поворотом, наприклад, можуть розвертатися в радіусі власних габаритів, але в цьому випадку при роботі на ґрунті машина сильно “розіб'є” поверхню, техніка почне буксувати і застрявати. Щоб збільшити прохідність, встановлюють колеса з великим діаметром. На слабонесучих ґрунтах експлуатують міні-навантажувачі на гусеничному ходу, які не сильно розбивають землю і мають більшу прохідність, ніж колісні. Головний мінус компактного гусеничного навантажувача - невелика швидкість пересування.

Відзначимо, що для роботи на слабких ґрунтах допомагає така характеристика міні-навантажувача, як великий дорожній просвіт. Даною властивістю володіють фронтальні навантажувачі, а техніка з бортовим поворотом її, на жаль, позбавлена. Різниця між ними по величині дорожнього просвіту може становити 50%!

Важливим критерієм є стійкість техніки, тому на те, де розташований центр ваги, також варто звернути увагу.

до всіх статей

інші Статті

Ущільнювач ґрунту SEM 512
дізнатись більше

Гусеничний бульдозер SEM 816D LGP
дізнатись більше

ПОРАДИ З ПІДБОРУ ФРЕЗ ДЛЯ НАВАНТУЖУВАЧІВ З БОРТОВИМ ПОВОРОТОМ.
дізнатись більше

Гусеничний екскаватор Caterpillar 320 GX.
дізнатись більше
перейти до всіх статей