Як обрати найкращий бульдозер?

Як обрати найкращий бульдозер?
Параметри для вибору

Продуктивність: скільки кубометрів або тонн матеріалу може бути переміщено / розроблено бульдозером за годину. Якщо бульдозер буде надто малого типорозміру, він не впорається з роботою. Якщо ж машина буде надто великою, її використання буде невигідним: споживатиметься дуже багато пального, а час від часу бульдозер буде простоювати без роботи.

У минулому звичайною справою було використання бульдозерів двох типорозмірів для виконання більшості земляних робіт: важкий бульдозер виконував масові земляні роботи, а малий - остаточне планування. Сьогодні, завдяки наявності на сучасних машинах гідростатичного приводу і системи навігації GPS / ГЛОНАСС, важкі бульдозери можуть виконувати і масові земляні роботи, і чистове планування. Завдяки використанню відвалів з регулюванням кута повороту і перекосу (РАТ) можливості важких бульдозерів значно збільшилися, вони стали універсальними, особливо в плані виконання точних робіт з остаточного планування. Однак є випадки, коли невеликі бульдозери незамінні, наприклад, проведення робіт в обмеженому просторі, куди великому бульдозеру не дістатися.

Комплектація

У будівельній галузі затребувані головним чином бульдозери середніх типорозмірів з двигунами потужністю до 250 к.с., в гірничодобувній і енергетичній галузях - важчі машини, що мають потужність 250-600 к.с. Від того, які роботи плануються, буде залежати необхідна конфігурація бульдозера. Також слід заздалегідь з'ясувати, які додаткові системи телематики, управління парком будуть встановлені на бульдозер. Дуже важливо, щоб вони були сумісні з тією телематичною системою і автоматичними системами нівелювання, які використовуються іншою спецтехнікою Вашого парку. Багато виробників зараз пропонують машини з підготовкою під установку автоматичних, навігаційних і телематичних систем, необхідних для роботи, прямо з заводу.

Як обрати найкращий бульдозер? 1
Як обрати найкращий бульдозер? 2

При виборі бульдозера не варто брати найдешевшу комплектацію, відмовляючись від корисних опцій на зразок більш якісного бортового редуктора або кватирки в склопакеті, щоб потім не втрачати на працездатності машини і оператора більше, ніж заощадили на купівлі.

  • Як приклад, у виробничій лінійці Caterpillar 16 моделей гусеничних бульдозерів експлуатаційної масою від 7,7 до 104,3 т.
  • Машини комплектуються зручними кабінами з посиленою шумоізоляцією і широкими дверима. У стандартній комплектації сидіння на пневмопідвісці з джойстиками управління на підлокітниках і кондиціонер, на замовлення встановлюється додатковий обігрівач для роботи в холодному кліматі. З місця оператора ніщо не перешкоджає огляду кутів і ножа відвалу.
  • Відвал керується джойстиком, система подвійного перекосу дозволяє поліпшити управління навантаженням, є кнопка «струшування» відвалу для очищення від ґрунту. Caterpillar пропонує широкий асортимент відвалів спеціального призначення: напівуніверсальний, універсальний, відвал CarryDozer для транспортування матеріалів всередині складу тощо.
  • У стандартній комплектації бульдозери оснащуються ходовою частиною SALT з герметизованим вузлом «палець-втулка» із закладеним мастилом. Ходова частина SystemOne поставляється на замовлення (шарніри гусеничного ланцюга з поворотними втулками). Ця ходова частина відрізняється особливо низьким рівнем експлуатаційних витрат.
  • Бульдозери оснащуються системою автоматизованого профілювання AccuGrade, що керує положенням відвалу за допомогою лазерних датчиків вимірювання ухилу поверхні майданчика. Система AccuGrade може бути доповнена системою навігації GPS, що дозволяє автоматизувати планування відповідно до цифрового тривимірного креслення споруджуваного об'єкта. Положення відвалу показується на екрані монітора AccuGrade.

Маса і габарити бульдозера в транспортному положенні теж важливі, особливо якщо передбачається часте переміщення бульдозера на нове місце. Щоб справлятися з роботою швидше, здавалося б розумно придбати бульдозер більший і потужніший, але який сенс буде від його потужності і продуктивності, якщо перевозити його буде складно, а бульдозери середніх розмірів здатні працювати в тісних місцях і перевезення їх обходиться набагато дешевше.

Сукупна вартість володіння бульдозером

Для її оцінки потрібен досить докладний аналіз паливної економічності бульдозера, вартості техобслуговування і запчастин (сюди ж відноситься і якість підтримки від дилерів), коефіцієнта технічної готовності, терміну служби, що передбачається, і ціни на вторинному ринку. Частково ці характеристики можна оцінити по репутації бренду і відгукам власників, що вже мали досвід експлуатації даної моделі.

Термін окупності - важливий параметр. Так, за відгуками фахівців, термін окупності китайських бульдозерів середнього цінового класу, наприклад компанії SEM, як мінімум, втричі коротший, ніж у машин преміальних брендів - європейських, американських, японських. Необхідно чітко уявляти завантаженість роботою майбутнього бульдозера: наприклад, якщо він буде працювати на допоміжних операціях із середнім завантаженням за обсягом і мотогодинами, немає сенсу купувати машину преміального бренду - вона буде окупатися дуже довго.

до всіх статей

інші Статті

Гусеничний бульдозер SEM 816D LGP
дізнатись більше

ПОРАДИ З ПІДБОРУ ФРЕЗ ДЛЯ НАВАНТУЖУВАЧІВ З БОРТОВИМ ПОВОРОТОМ.
дізнатись більше

Гусеничний екскаватор Caterpillar 320 GX.
дізнатись більше

НОВІ МОДЕЛІ ГУСЕНИЧНИХ НАВАНТАЖУВАЧІВ CATERPILLAR
дізнатись більше
перейти до всіх статей