Як правильно обирати та обслуговувати гідромолот, щоб продовжити термін експлуатації інструмента на 30%?

Як правильно обирати та обслуговувати гідромолот, щоб продовжити термін експлуатації інструмента на 30%?

Гідромолот – обладнання, довговічність та продуктивність якого прямо залежить від правильного використання та технічного обслуговування. Неправильна експлуатація може призвести до поломки не лише інструмента, але й екскаватора. Дізнайтеся більше про те, як використовувати обладнання з максимальною ефективністю:

Правильний підбір інструмента

Ефективна експлуатація обладнання можлива лише за умови використання інструмента, який правильно підібрано під потреби вашого підприємства. Часто вважається, що чим гостріше – тим краще. Але це не так. У деяких випадках використання тупої піки дозволить отримати набагато більший ефект, ніж робота гострим зубилом.

При виборі інструмента слід звернути увагу на такі критерії:

Вага екскаватора

Існує декілька способів визначити правильну корисну вагу, якими зазвичай користуються механіки. Але для полегшення розрахунків достатньо запам’ятати: гідромолот не повинен перевищувати 10% від ваги машини.

Витрата гідравлічної рідини

Цей параметр повинен відповідати продуктивності насосного агрегату екскаватора.

Робочий тиск гидромолота

Тиск насосного агрегату базової машини і робочий тиск гидромолота повинні бути однаковими. Якщо тиск насосного агрегату екскаватора більше на 10%, то на напірній лінії гідромолота повинен бути запобіжний клапан, який регулює тиск до робочої величини.

Продуктивність

Визначається силою удару, помноженою на частоту ударів. Дані показники складно визначити в реальних робочих умовах, тому багато виробників і продавці завищують ці дані. При виборі гідромолота краще орієнтуватися на масу молота і діаметр піки.

Конструкція гідромолот

Чим менша кількість деталей, ущільнень, різьбових з’єднань, консольних виступів на зовнішній стороні, тим надійніше молот.

Простота обслуговування і ремонтопридатність

Чим простіше підібратися до місць змащення, підключення шлангів, заміни робочого інструменту, тим зручніше його обслуговувати. Краще обирати моделі з автоматичним змащенням.

Ремонтопридатність гідромолота залежить від можливості заміни втулок, діафрагми акумулятора і гідророзподільника без повного розбирання молота.

Зовнішній шум і вібрація гідромолота

Шум від роботи молота зменшується, якщо ударний механізм знаходиться в закритому кожусі, а між ударним механізмом і корпусом встановлені поліуретанові вставки, які не передають вібрацію на корпус молота. Це захищає від вібрації з’єднання рукояті і стріли, зменшуючи знос втулок і пальців з’єднання.

Як правильно обирати та обслуговувати гідромолот, щоб продовжити термін експлуатації інструмента на 30%? 1
Як правильно обирати та обслуговувати гідромолот, щоб продовжити термін експлуатації інструмента на 30%? 2
Базове технічне обслуговування

Технічне обслуговування необхідно здійснювати згідно з Інструкцією з експлуатації та технічного обслуговування. Перед тим, як працювати з новим гідромолотом, оператор зобов’язаний ознайомитися з Інструкцією. Для більшості моделей рекомендована наступна періодичність обслуговування:

Щоденно (або через кожні 2 мото-години):

  • Змастити молот
  • Оглянути шланги і наконечник інструменту

Щотижня (або через кожні 50 мото-годин):

  • Зняти інструмент і порівняти знос інструменту і втулки з гранично допустимими значеннями в керівництві по експлуатації та технічному обслуговуванню.
  • Повернути або замінити нижню втулку при необхідності
  • Відшліфувати інструмент

Щомісяця (або через кожні 100 мото-годин):

  • Оглянути верхній і бічні буфери на відсутність надмірного зносу або тріщин
  • Перевірити стан усіх зношуваних деталей і шлангів

Щороку (через кожні 1000 мото-годин або один раз на рік):

  • Молот повинен бути повністю розібраний і всі деталі перевірені
  • Необхідно встановити нові ущільнювачі та мембрани
Змащення

Правильне змащення дозволяє продовжити термін експлуатації піки та втулок. Тому через кожні 2 години, і частіше при тяжких умовах експлуатації гідромолот необхідно змащувати. При цьому слід використовувати рекомендовану виробником мастильну пасту:

Для змащення вручну молот повинен перебувати у вертикальному положенні при направленому вниз зусиллі на інструменті. Для автомастила необхідно заміняти касету після червоніння поршня в оглядовому вікні насоса.

до всіх статей

інші Статті

Гусеничний бульдозер SEM 816D LGP
дізнатись більше

ПОРАДИ З ПІДБОРУ ФРЕЗ ДЛЯ НАВАНТУЖУВАЧІВ З БОРТОВИМ ПОВОРОТОМ.
дізнатись більше

Гусеничний екскаватор Caterpillar 320 GX.
дізнатись більше

НОВІ МОДЕЛІ ГУСЕНИЧНИХ НАВАНТАЖУВАЧІВ CATERPILLAR
дізнатись більше
перейти до всіх статей