Як власникам спецтехніки скоротити витрати на володіння у кризовий час?

Як власникам спецтехніки скоротити витрати на володіння у кризовий час?

В умовах економічної кризи власники спецтехніки замислюються, як зменшити витрати на купівлю і утримання парку техніки. Тож давайте розглянемо ряд способів скорочення витрат.

Уніфікація парку спецтехніки для зниження витрат на запасні частини та витратні матеріали

При формуванні парку машин можна знизити витрати за допомогою уніфікації парку. Якщо всі машини парку складаються з однотипних (або одних і тих же) вузлів, знижуються витрати на запчастини і витратні матеріали, складські площі для зберігання запчастин, а також навчання механіків і обслуговуючого персоналу.

Наприклад, на екскаваторах-навантажувачах Cat® 428 і Cat® 432 встановлена однакова коробка передач. Отже, запчастини та витратні матеріали збігаються. Це мінімум 15 номенклатурних позицій, не менше 25 одиниць.

Cat 428

Багато видів техніки: автогрейдери, бульдозери, фронтальні навантажувачі тощо оснащуються однотипними двигунами Caterpillar з технологією ACERT. Отже, запчастини та витратні матеріали деяких моделей будуть збігатися, а це мінімум 11 номенклатурних позицій, не менше 28 одиниць.

Так само різні види техніки можуть бути оснащені уніфікованими гідравлічними компонентами. У такому випадку запчастини та витратні матеріали збігатимуться мінімум по 20 номенклатурним позиціям (не менше 22 одиниць).

Довгострокове планування придбання техніки для зниження закупівельної вартості

Як правило, покупці віддають перевагу техніці, що є в наявності на складі продавця, і вважають за краще не зв'язуватися з покупкою «під замовлення». Однак купівля такої техніки має ряд економічних переваг.

По-перше, комплектація техніки робочим і додатковим обладнанням на заводі виробника обійдеться набагато дешевше, ніж в Україні. По-друге, за рахунок того, що компанія-продавець не несе витрат на зберігання спецтехніки, вартість машин на замовлення буде нижчою. По-третє, це відсутність валютних ризиків при оплаті техніки заздалегідь, що особливо актуально в епоху нестабільних валютних курсів.

Використання засобів малої механізації при зниженні обсягів робіт

Якщо обсяги робіт знизилися (або спостерігається тенденція до зниження), закупівля та експлуатація важкої високопродуктивної техніки стає економічно не виправданою. У цій ситуації може бути вигідно реорганізувати парк важкої техніки, замінивши її засобами малої механізації. Наприклад, оптимальною заміною для багатьох видів спецтехніки стане універсальний міні-навантажувач, який при використанні різного навісного обладнання може виконувати функціонал міні-екскаватора, трактора, снігонавантажувача, бульдозера, міксера, бурової установки, асфальтної фрези, вилочного навантажувача і т.д.

Cat 242D2
 
до всіх статей

інші Статті

Гусеничний бульдозер SEM 816D LGP
дізнатись більше

ПОРАДИ З ПІДБОРУ ФРЕЗ ДЛЯ НАВАНТУЖУВАЧІВ З БОРТОВИМ ПОВОРОТОМ.
дізнатись більше

Гусеничний екскаватор Caterpillar 320 GX.
дізнатись більше

НОВІ МОДЕЛІ ГУСЕНИЧНИХ НАВАНТАЖУВАЧІВ CATERPILLAR
дізнатись більше
перейти до всіх статей