Особливості вибору кар’єрної спецтехніки

Особливості вибору кар’єрної спецтехніки

Успішна робота гірничодобувних підприємств багато в чому залежить від спецтехніки, яка використовується для видобутку та транспортування. На сьогодні ринок дозволяє обрати саме ті машини, механізми, агрегати, які забезпечать найкращі економічні показники та виробничі результати. Однак зробити правильний вибір часто заважають недостатньо кваліфікована оцінка характеристик обладнання і витрат на його подальшу експлуатацію.

  • Необхідно враховувати капітальні та експлуатаційні витрати, екологічні та ергономічні показники, фактичні терміни служби машин, питання безпеки, причому проводити детальний аналіз потрібно, враховуючи особливості конкретного родовища.

При виборі обладнання для гірничодобувного підприємства існує багато факторів, які треба враховувати для впевненого вибору конкретних моделей при формуванні парку техніки. Навіть досвідчений фахівець, який володіє відповідними знаннями та необхідною інформацією, зазнає труднощів при виборі конкретної моделі. Причина - різноманітність цілей, що висуваються споживачами техніки, велика кількість виробників і моделей машин, що мають приблизно рівні технічні характеристики. Виникають труднощі економічного обґрунтування обраного варіанту через складність точного розрахунку витрат на експлуатацію, які можуть перевищувати вартість машини у 2-5 разів за період експлуатації.

Вибір обґрунтованих критеріїв для прийняття рішення ґрунтується на методах оптимізації, багато з яких зводяться до пошуку максимуму ефективності при мінімумі витрат, що є, як правило, кінцевою метою. Говорячи про значущість окремих факторів в оцінці гірської техніки, доречно навести дані опитувань, проведених фахівцями фірми Caterpillar.

Вони виявили, що 76% представників гірничодобувних підприємств на перше місце ставлять продуктивність і високий рівень технічної готовності, який визначається надійністю; 63% особливе значення надають довговічності і рівню дилерського обслуговування; 44% виділяють ціну продукції і рівень забезпеченості запасними частинами; 20-35% вважають дуже важливими тривалість робочого циклу, можливість самостійного проведення капітального ремонту, наявність комфортних умов для роботи оператора, тривалість гарантійного терміну, терміни амортизації, рівень експлуатаційних витрат, а також престижність фірми-виробника.

При виборі кар’єрної техніки основними можна вважати наступні фактори:

  • Технічна надійність і довговічність.
  • Висока продуктивність і велика одинична потужність.
  • Якісне дилерське обслуговування.
  • Стабільність поставок запасних частин, їх висока якість і цінова доступність.
  • Загальна вартість володіння.
  • Можливість уніфікації обладнання, що застосовується.
  • Відповідність природними і кліматичними умовами даного родовища.
Технічна надійність і довговічність

Висока надійність передбачає не тільки належний рівень технічної готовності, а й мінімальний обсяг споживання запасних частин, тривалу безаварійну службу основних вузлів і агрегатів. Особливе значення цей фактор має при роботі на віддалених і важкодоступних родовищах.

Коефіцієнт технічної готовності техніки Caterpillar 0,92-0,95, а наприклад, південнокорейських брендів Hyundai, Doosan - 0,80-0,85. Терміни служби обладнання Caterpillar досягають 17-25 років, а дешевших аналогів 5-20 років (залежно від типу обладнання та умов експлуатації).

Висока продуктивність і велика одинична потужність

Для забезпечення максимальної продуктивності гірничого обладнання треба ретельно вивчати умови, в яких йому доведеться працювати. Як правило, техніка однієї потужності різних компаній має приблизно рівну продуктивність при роботі в однакових умовах. Але є нюанси. Так, при навантаженні підірваної гірської породи перевагу краще віддати кар'єрним екскаваторам, адже при порівнянні з колісними навантажувачами - зусилля занурення ковша у екскаваторів значно вище, а навантажувач навіть великої потужності програє, і з ним для підтримки забою в робочому стані доведеться тримати важкий бульдозер.

На транспортуванні гірської породи кращі характеристики показує техніка CAT за рахунок більш високих швидкостей, якщо порівнювати з конкурентами. При транспортуванні великих обсягів продукту по дорогам хорошої якості варто подумати про покупку самоскида з жорсткою рамою. Але для місцевості зі складним рельєфом ефективнішим буде використання самоскидів з віссю копання що зміщується.

Одинична потужність обладнання в умовах істотного зростання оплати праці кваліфікованого персоналу дозволить заощадити на зарплаті, технічному обслуговуванні і спростить організацію робіт.

Якісне дилерське обслуговування

Професійне обслуговування кар’єрної техніки і обладнання, забезпечення їх запчастинами в короткі терміни, сучасні технології ремонту дозволять істотно знизити витрати і в результаті собівартість кінцевої продукції.

Серйозним підходом до сервісного обслуговування відрізняється компанія Caterpillar, яка має широку мережу дилерських центрів. Уклавши договір на повне технічне обслуговування, споживач отримує можливість прогнозувати рівень виробничих витрат. При цьому відпадає необхідність у плануванні, фінансуванні та організації складу запасних частин, придбанні спеціальних інструментів, стендів і навчанні сервісного персоналу.

до всіх статей